Wykorzystanie publikacji wydanej przez nieistniejące już wydawnictwo

• Autor wątku Autor wątku alomorf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alomorf

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Szanowni Państwo,

chciałbym uprzejmie prosić o opinię w sprawie wykorzystania w pracy popularnonaukowej planu miasta wydanego przez nieistniejące już wydawnictwo. Na planie brak roku wydania (ukazał się między końcem lat 90. a rokiem 2004). Nie jestem w stanie uzyskać zgody wydawnictwa na wykorzystanie planu w książce. Jak należy postąpić w takiej sytuacji? Z góry dziękuję za pomoc.

Poszukać autora lub innego planu. Korzystanie bez odpowiedniej zgody może wiązać się z odpowiedzialnością cywilną im karną.

Nawet zakładając, że autor nie jest znany i plan został wydany w 1990 roku to ochrona praw autorskich majątkowych trwa do końca 2060 roku.

Najserdeczniej dziękuję za pomoc.

A czy nie wystarczy wykazać się należyta starannością? Tzn np. skontaktować się z osobami z wydawnictwa i spytać o autora. Zamieścić ogłoszenie lub w inny sposób spróbować dotrzeć do autora?

Będę niezmiernie wdzięczny za wskazanie takiego sposobu dotarcia do autora, który poświadczy moją należytą staranność. Wydana mapa nie zawiera - poza nazwą wydawnictwa i nieaktualnym adresem - żadnych innych danych, które pozwoliłyby odszukać kogokolwiek. W różnych miejscach internetowej przestrzeni, związanych z miastem, w którym funkcjonowało to małe wydawnictwo, umieściłem prośby o jakiekolwiek informacje. Bez rezultatu. Przeszukałem też różne bazy danych i ewidencje działalności gospodarczej. Bez rezultatu. Czy te działania noszą znamiona "należytej staranności"?

Temporar napisał:
A czy nie wystarczy wykazać się należyta starannością? ...
alomorf napisał:
... który poświadczy moją należytą staranność. ...
Tutaj należyta staranność nie ma nic do rzeczy, albo masz zgodę albo nie masz, innych wyborów nie ma. Każde korzystanie z cudzego utworu bez odpowiedniej zgody jest naruszeniem praw twórcy co jest związane z odpowiedzialnością cywilną i karną.

Czyli krótko, jak nie masz to nie masz prawa korzystać i żadne starania nie uprawnią Ciebie do korzystania.

Ostatnia edycja:
Jestem tego samego zdania.

Ogłoszenie możesz dać, ale brak odpowiedzi jednoznacznie wskaże Ci, że musisz z tego utworu zrezygnować do czasu wygaśnięcia praw autorskich majątkowych.

Jasne. Dziękuję za udział w dyskusji.

Powrót