Wykorzystanie skryptów JS na stronie

• Autor wątku Autor wątku tcpl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tcpl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam takie pytanie orientacyjne odnośnie wykorzystania skryptów JS na stronach internetowych tworzonych u nas w firmie.
Z tego co wiem posiadamy komercyjna licencje na skrypty Highslide i ExtJS i oba sa używane przy realizacji zleceń dla klienta.
Moje pytanie dotyczy właściwie prawa do korzystania z tych skryptów już przez klienta - w końcu to nie on kupował te skrypty tylko nasza firma i czy w takim wypadku może on je wykorzystać na swojej stronie, czy też musi wykupić licencję komercyjną? - w końcu sklep internetowy jest wykorzystaniem komercyjnym a licencje tych skryptów w pewien sposób zabraniają tego (Highslide mowi to wprost, ExtJS to licencja GPL i wymaga opublikowania kodow źródłowych)

Drugie pytanie jakie mi się nasuwa dotyczy wykorzystania ogólnie skryptów na licencji GPL na stronach www. Kto w takim wypadku może ubiegać się o wgląd w kod źródłowy? Klient, dla którego piszemy aplikację? Osoba zarejestrowana w serwisie? Czy może każdy kto przez stronę korzysta z tego skryptu GPL?
Czy udostępniony kod źródłowy może dotyczyć tylko aplikacji, która widzi klient (kod HTML i JS jest widoczny u niego w przeglądarce), czy całego systemu razem z PHP/J2EE? Czy np. oddzielenie kodu prezentacji (to co widzi klient) w osobną aplikację komunikującą się tylko przez Ajax z warstwą przetwarzania danych będzie tu stanowić jakieś zabezpieczenie przed publikacją kodu źródłowego całego systemu osobom wchodzącym na stronę?

tcpl napisał:
Z tego co wiem posiadamy komercyjna licencje na skrypty Highslide i ExtJS i oba są używane przy realizacji zleceń dla klienta.
Moje pytanie dotyczy właściwie prawa do korzystania z tych skryptów już przez klienta - w końcu to nie on kupował te skrypty tylko nasza firma i czy w takim wypadku może on je wykorzystać na swojej stronie, czy też musi wykupić licencję komercyjną?
  • co do Highslide, to z tego co napisałeś, wynikałoby, że powinniście posiadać licencję Commercial Unlimited. Wtedy użytkownik końcowy jest automatycznie sub-licencjonowany.
  • przy ExtJS i licencji GPL można tworzyć dzieła pochodne lub używać w swoich aplikacjach, ale trzeba opublikować właśnie kody źródłowe oraz podać autora skryptów. Wtedy użytkownik korzysta z oprogramowań dzięki przeniesieniu się licencji GPL.
Drugie pytanie jakie mi się nasuwa dotyczy wykorzystania ogólnie skryptów na licencji GPL na stronach www. Kto w takim wypadku może ubiegać się o wgląd w kod źródłowy? Klient, dla którego piszemy aplikację? Osoba zarejestrowana w serwisie? Czy może każdy kto przez stronę korzysta z tego skryptu GPL?
Udostępnienie własnego programu, który zawiera w sobie elementy oprogramowania licencjonowanego pod GPL oznacza, że cały ten program musi być dystrybuowany pod licencją GPL, a więc musi być dostępna dla klienta, który nabył program, całość kodów źródłowych programu.
Czy udostępniony kod źródłowy może dotyczyć tylko aplikacji, która widzi klient (kod HTML i JS jest widoczny u niego w przeglądarce), czy całego systemu razem z PHP/J2EE? Czy np. oddzielenie kodu prezentacji (to co widzi klient) w osobną aplikację komunikującą się tylko przez Ajax z warstwą przetwarzania danych będzie tu stanowić jakieś zabezpieczenie przed publikacją kodu źródłowego całego systemu osobom wchodzącym na stronę?
Całość kodów źródłowych musi być dostępne dla klienta - to jeden z FUNDAMENTÓW licencji GPL.

Jeśli chce się dystrybuować własne oprogramowanie w którym wykorzystano elementy pod licencją GPL, a nie chce się ujawniać własnych kodów źródłowych - pozostaje użyć elementów na licencji LGPL.

Tylko dalej odnośnie GPL:
a więc musi być dostępna dla klienta, który nabył program

Czyli naszym klientem jest osoba, ktora zleciła napisanie takiej strony www i jej udostępniamy wszystkie źródła, ale czy później ten klient ma też konieczność udostępnienia kodu źródłowego strony osobom odwiedzającym ich stronę?

I analogicznie, jeżeli pisze stronę sam dla siebie z wykorzystaniem kodu na licencji GPL, zakładam firmę i jestem jakby klientem i zleceniodawcą w takim przypadku. Muszę udostępnić kod źródłowy wszystkim odwiedzającym witrynę?
Bo kto w takim wypadku jest klientem, któremu mam go udostępnić?
- każda osoba odwiedzająca witryne?
- osoba zarejestrowana w serwisie?
- w przypadku sklepu - osoba, która zakupiła jakiś towar?
- w przypadku witryny informacyjnej - osoba, która kupuje u mnie reklamę?
- jeszcze ktoś inny?

Komu muszę udostępnić, a komu nie muszę?

tcpl napisał:
Czyli naszym klientem jest osoba, która zleciła napisanie takiej strony www i jej udostępniamy wszystkie źródła, ale czy później ten klient ma też konieczność udostępnienia kodu źródłowego strony osobom odwiedzającym ich stronę?
nie, to wasz klient przecież korzysta z waszego programu (jest właścicielem majątkowych praw autorskich do niego bądź licencjobiorcą), a jego klienci korzystają jedynie z wyników pracy waszego programu (nie są jego właścicielami lub licencjobiorcami).
I analogicznie, jeżeli pisze stronę sam dla siebie z wykorzystaniem kodu na licencji GPL, zakładam firmę i jestem jakby klientem i zleceniodawcą w takim przypadku. Muszę udostępnić kod źródłowy wszystkim odwiedzającym witrynę?
Bo kto w takim wypadku jest klientem, któremu mam go udostępnić?
nikomu nie musisz udostępniać źródeł programu, albowiem nie oferujesz swojego programu na sprzedaż (czy do korzystania na bazie licencji), a wykorzystujesz go jedynie sam w swojej pracy.

Powrót