Wykorzystanie sprzętu elektonicznego w celach zarobkowych.

• Autor wątku Autor wątku Szejker
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Szejker

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.
Z góry przepraszam jeśli mój temat nie jest adekwatny do ogólnego wątku.
Otórz moje zapytanie odnosi się do wykorzystania własnego sprzętu np: konsole + tv do celów zarobkowych. Chodzi mio organizacje imprez na których ów sprzęty byłyby wykorzystane. Czy muszę mieć odpowiednią zgodę od producenta, czy jeśli ten sprzęt jest moją własnością to mogę z nim robić co zechce? Podobne zapytanie mam odnośnie wykorzystania danej gry na turnieju. Czy także w tym przypadku powinienem mieć wydawcy ogólnego bądź firmy zajmującej się dystrybucją produktu w danym kraju?
Z góry dziękuję za odpowiedź.:)

Witam, ciekawe pytanie... Konsola, czy telewizor, jako urządzenia, są własnością ich właściciela i mogą być wykorzystywane dowolnie.

Ale, dla porządku, trzeba stwierdzić, że w konsoli (w zależności od typu i producenta) jest oprogramowanie wewnętrzne (tzw. firmware), którego może nie być się właścicielem, a jedynie licencjobiorcą (podobnie do systemów operacyjnych w komputerze). Trzeba więc zapoznać się z zapisami licencji (EULA) na to oprogramowanie, czy nie zabrania przypadkiem użycia komercyjnego. Najprawdopodobniej nie, ale...

Jeszcze inna kwestia to wykorzystywanie gier. Tu koniecznie należy się zapoznać z licencją dołączoną do gry, czy zezwolony jest użytek komercyjny gry bez konieczności uzyskiwania zgody właściciela praw autorskich do gry (zwykle producent) i odprowadzenia dodatkowego wynagrodzenia. Najprawdopodobniej - nie - należałoby więc wtedy zwrócić się do właściciela praw autorskich (licencjodawcy) o pozwolenie.

Powrót