Wykorzystanie testów ADAC w sklepie internetowym.

• Autor wątku Autor wątku tryvial
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tryvial

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry!

Szukałem wśród zamieszczonych postów i tematów, niestety, żaden nie odpowiadał na moje wątpliwości. Dlatego postanowiłem napisać.

Prowadzę sklep internetowy, w którym sprzedaję opony i felgi. Oprócz części komercyjnej, prowadzę również na stronie serwis informacyjny, w którym umieszczam publikacje zlecone najczęściej dziennikarzom.
1. Chciałem zapytać, o to, czy mogę umieścić na stronie, w karcie produktu, test fundacji ADAC w formie tabelarycznej, z podaniem źródła z własnym komentarzem takiego testu?

2. Czy testy ADAC oraz wszelkich innych organizacji publikujących testy (AutoBild, itp) podlegają prawom autorskim, czy też raczej jest to prosta informacja prasowa i wystarczy ograniczyć się do podania źródła?

3. Jak to jest w praktyce, jak wyglądają realia egzekwowania ewentualnego łamania praw autorskich? Czy sprawa ma taki zasięg i skuteczność, jak ograniczenia w paleniu papierosów w miejscach publicznych, przykładowo?

Testy nie występują nigdzie w wersji autoryzowanej w języku polskim, nie ma oficjalnego tłumaczenia. Bez wątpienia testy są bardzo rozpowszechnione i wszechobecne w Internecie i nie wierzę w to, że ci wszyscy właściciele stron publikujących je, pisali maila lub dzwonili do Monachium, do centrali ADAC, prosząc o pozwolenie, płacili ewentualnie, itp.

Poniższe rozwiązanie zauważyłem u konkurencji. Stąd kolejne pytanie, czy poniższy wybieg jest legalny?
Opony letnie - szybka dostawa gratis, chętnie doradzamy - NETCAR.PL

proszę wybrać zakładkę na dole testy i następnie kliknąć któryś z linków, rozwinie się tabela...

Pozdrawiam serdecznie,

Łukasz Krostowski

2. nie, nie za bardzo.
1. myślę, że w zakresie wyznaczonym przez prawo cytatu (patrz przyklejony wątek na tym forum) to jak najbardziej można. Gdyby jednak w całości przekopiować te testy to byłoby naruszenie, przy założeniu w ogóle, że te testy mogą być objęte prawem autorskim (czy są utworami). Gdyby coś opisywać i posiłkować się danymi z tych testów, prezentując nawet tabele to ok. Na zasadzie: Opony ... zgodnie z oceną ADAC są ... a ich osiągnięcie na mokrej nawierzchni to ...
3. to zależy od możliwości tego, którego prawa zostały naruszone.

Ja też nie wierzę, że wszyscy uzyskali zgodę na wykorzystanie tych testów. Jednakże ADAC nie po to inwestuje pieniądze w przeprowadzenie tych testów, aby inni korzystali dowolnie z ich pracy. Byłbym otrożny w takim wykorzystywaniu jak na podanej stronie.

witam.

Dziekuje za odpowiedz.

Mam jednak jeszcze niedosyt :)
Jak mogę się dowiedzieć, czy te testy motoryzacyjne podlegają prawom autorskim na zasadach utworu?
Czy na pewno prezentując tabelę i użytą przez nick skalę porównawczą, nie korzystam z ich wytworu?

Pozdrawiam i liczę na odpowiedź... :)

Powrót