Wykorzystanie treści na własnej stronie. Wykresy.

• Autor wątku Autor wątku sikorakrz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sikorakrz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Chciałem na swojej stronie umieszczać wyniki badań marketingowych z ogólnopolskich gazet. Tak naprawdę to chodzi tylko o procenty, ponieważ sposób prezentacji i szatę graficzną zmienię.

Wiem, że podobne tematy były już na forum ale to trochę inna sytuacja.

Ostatnia edycja:
Witaj,

odnośnie baz danych mają zastosowanie dwie ustawy:

USTAWA z dnia 27 lipca 2001 r. "o ochronie baz danych";

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych".

no i w zależności od charakteru Twojej strony, który planujesz, oraz ilości danych wykorzystywanych danych, albo będą miały zastosowanie Art.7. i Art.8. ustawy o ochronie baz danych, albo nie. Ocenić możesz to jednakże tylko Ty sam.

Niezależnie od powyższego, weź dodatkowo pod uwagę, że systematyczne pobieranie większych ilości danych (bez zgody) mogłoby Cię narazić na czyn nieuczciwej konkurencji z tytułu USTAWY z dnia 16 kwietnia 1993 r. "o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji".

Chodzi mi o wykorzystanie na przykład takich informacji jak zamieszczone w tym artykule.

Z tym, że ja chciałbym je przedstawić procentowo na słupkach.

Donald Tusk politykiem roku

Przykład jest trochę przypadkowy, ponieważ mi chodziło by o dane z różnych badań i branż.

Czy to też podlega pod bazy danych?

Ostatnia edycja:
A, to o takie coś chodziło. To oczywiście też nie będzie prostej odpowiedzi. Same informacje zawarte w utworach (artykułach), czyli %, nie podlegają ochronie prawnoautorskiej, więc można je wykorzystywać do tworzenia własnych utworów (artykułów).

Ale, jeśli powołasz się na źródła danych (na przykład CBOS), to tym samym oznaczałoby to, że wykorzystasz dane z ich baz danych, więc wracamy do pierwszego postu.

Jeśli zaś powołasz się tylko na portal, to ponieważ portal zapewne zapłacił za te dane agencji czy ośrodkowi badań, wtedy może być znowuż posądzenie o czyn nieuczciwej konkurencji - vide poprzedni post...

Ja bym się, w zależności od treści cytowanych danych, zastanowił o tym czy nie zajdzie przypadek prawa cytatu, o czym na forum chyba kilkukrotnie było.

Lex'ior napisał:
Ja bym się, w zależności od treści cytowanych danych, zastanowił o tym czy nie zajdzie przypadek prawa cytatu, o czym na forum chyba kilkukrotnie było.

No właśnie było na forum ale nie wiem która zasada w tym przypadku działa.
Dodatkowo jak już mówimy o tym przypadku chciałbym napisać dla kogo zostało badanie wykonane oraz kto je wykonał.
Czyli np. Źródło: wirtualnemedia.pl, wykonał CBOS. Czy coś takiego.

Powrót