Wykorzystanie utworów muzycznych

• Autor wątku Autor wątku Zdzichu93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zdzichu93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Tworzę modyfikację do jednej z gier komputerowych i chciałbym umieścić w niej utwory muzyczne w oryginalnym wykonaniu. Tylko mam problem, ponieważ nie wiem czy mogę to zrobić - czy nie narusza to praw autorskich. Utwory będą obejmowały lata 60, 70 i 80-te. Kiedy można wykorzystać utwory muzyczne bez łamania prawa i uzyskiwania zgody na ich użycie? Bardzo proszę o odpowiedź.

Witam,

Wykorzystując czyjś utwór (grafika, muzyka, film, artykuł, etc.) w swoim dziele należy posiadać pozwolenie (licencje) na wykorzystanie tego utworu od autora / właściciela majątkowych praw autorskich oraz nosiciela praw pokrewnych do wykonań tych utworów (w przypadku muzyki). Za udostępnianie / rozpowszechnianie bez zezwolenia możliwa jest odpowiedzialność cywilna i karna.

Wyjątkiem jest możliwość skorzystania z prawa cytatu w ściśle określonych przypadkach - vide http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html.

Prawa autorskie wygasają w ogólności po 70 latach, prawa pokrewne (do wykonań) po 50 latach.

Ok, dzięki. Czyli wychodzi na to, że piosenki, które mają ponad 70 lat mogę legalnie używać?

Witam,

no tak mówi upaipp Art.36, 37, 39. Proszę jednak pamiętać o prawach pokrewnych do wykonania.

Jest jeszcze jeden niuans, Art. 40 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych:

Producenci lub wydawcy egzemplarzy utworów literackich, muzycznych, plastycznych,
fotograficznych i kartograficznych, niekorzystających z ochrony autorskich
praw majątkowych, są obowiązani do przekazywania na rzecz Funduszu,
o którym mowa w art. 111, wpłaty wynoszącej od 5 % do 8 % wpływów
brutto ze sprzedaży egzemplarzy tych utworów. Dotyczy to wydań publikowanych
na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

I tu nie wiem. Pan nie jest de facto wydawcą dzieła muzycznego, ale z drugiej strony będzie ono rozpowszechnione w grze.

Powrót