Wykorzystanie utworów

• Autor wątku Autor wątku lexis_legal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lexis_legal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Cześć, jestem tu nowa :help:

Mam pytanie - czy znajdujący się w domenie publicznej utwór muzyczny lub graficzny można zmienić w około 50% i wtedy podpisać swoim nazwiskiem? Czy utwór muzyczny znaleziony na stronie autora po zmianie w 99% mogę podpisać swoim nazwiskiem?

Z góry dziękuję za odpowiedź :roza: :help:

Cześć,
chciałabym się Was zapytać, co mogę zrobić z zakupioną grą komputerową, nagraniem mp3, ebookiem i programem komputerowym. Które z nich mam prawo pożyczyć, podarować i odsprzedać koledze, wystawić na Allegro? Kiedy mogę je przerobić i używać tylko dla siebie, kiedy mogę przerobić i podarować koledze (takiej specjalnej osobie ) lub przerobione wystawić na Allegro i odsprzedać?

Bardzo dziękuję tym, którzy mi pomogą, sprawa jest pilnaa :help:

Ostatnią edycję dokonał moderator:
lexis_legal napisał:
... czy znajdujący się w domenie publicznej -
Co Ty przez to rozumiesz bo w polskim prawie autorskim nie ma takiego terminu.

Co do zasady na każde korzystanie z cudzego utworu należy posiadać odpowiednią zgodę chyba , że wygasły już autorskie prawa majątkowe. Korzystając z opracowania cudzego utworu należy wskazać autora utworu pierwotnego.

Poprzez domenę publiczną miałam na myśli twórczość, co do której prawa autorskie wygasły lub nigdy nie była ich przedmiotem. Czy wiesz może, z jakich artykułów ustawy z 4.02.1994 to wynika?

Cześć,

robię projekt i znalazłam zdjęcia pocztówki z przedwojennej Warszawy i widoku placu Wareckiego sprzed WWII. Czy bez naruszania prawa autorskiego mogę umieścić je na swojej stronie, wydrukować i powiesić w pracowni szkolnej, przerobić je i powiesić w domu oraz dać je koleżance w postaci wydrukowanej lub w pliku? Jaką mam ku temu podstawę prawną?

Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
lexis_legal napisał:
.. Czy wiesz może, z jakich artykułów ustawy z 4.02.1994 to wynika?
Co wynika?
Czas trwania praw autorskich majątkowych określa Rozdział 4 Prawa autorskiego.

lexis_legal napisał:
... Jaką mam ku temu podstawę prawną? ...
Czytaj o dozwolonym użytku chronionych utworów.
Na wszystkie Twoje pytania odpowiedzi padały na FP wielokrotnie, użyj opcji - Szukaj.

Nie dubluj tematów :!:

Ostatnia edycja:
Powrót