Wykorzystanie utworu - specyficzny przypadek

• Autor wątku Autor wątku thecure
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

thecure

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, przypadek jest następujący:
1. kupiłem w sklepie legalną płytę z muzyką
2. fotograf na mieście wykonał dla mnie sesję fotograficzną (odpłatnie)
3. chciałbym teraz na własny, prywatny użytek aby ten fotograf zrobił dla mnie prezentację z tych zdjęć w formacie DVD i pod te zdjęcia chciałbym aby podłożył muzykę z płyty, którą kupiłem w pkt.1.

czy jest wszystko zgodne z prawem dla mnie i dla fotografa? fotograf ma prawo do zdjęć, ja posiadam muzykę i na własny, prywatny użytek chyba mogę ją zgrać na inny nośnik, tylko czy taką usługę może zrobić osoba trzecia (fotograf), czy fotograf będzie w zgodzie z prawem?
Są jakieś konkretne paragrafy, które odpowiadają takiej sprawie?

z góry dziękuję
Michał

on jako zleceniobiorca tylko wykonuje to co Pan mu zleci, z materiałów które Pan dostarczy. Jednak jak tą prezentacje będzie chciał Pan rozpowszechaniać, pokazywać (poza krąg osób z którymi pozostaje Pan w stosunkach towarzystki np rodzina) to będzie potrzebna zgoda autora muzyki.

dziękuję za odpowiedź, czyli mogę rozumieć, że takie zlecenie wykonania przez trzecią osobę jest z mojego punktu widzenia dalej wykorzystaniem na własny użytek? Nawet gdy fotograf weźmie za to wynagrodzenie? Czyli zgodnie z Art.23. pkt1.

Pytanie moje stąd, że fotograf ma obiekcje. Czy zapis w umowie na wykonanie takiej usługi w postaci:
"Zamawiający dostarcza materiał audio do wykonania prezentacji. Zamawiający oświadcza, że posiada prawo do wykorzystania na własny użytek dostarczanego materiału audio"
zabezpiecza interesy fotografa?

Fotograf przecież tej muzyki nie zatrzyma, jest tylko wykonawcą rzeczy na własny użytek. Nie widzę tutaj naruszenia. MOżna taki zapis dać, ale nie widzę w nim sensu.

Powrót