WYkorzystanie większej ilości dni urlopu a wypowiedzenie

• Autor wątku Autor wątku east
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

east

Użytkownik
Odpowiedzi
66
Cześć,

Mam prawo do 26 dni urlopu w roku.

Pojawiam się z pytaniem. Otóż od 1 Września zmieniam pracę

Sytuacja wygląda następująco.

U starego pracodawcy pracowałem do końca Marca i wykorzystałem cały urlop jaki mi się należał.

U obecnego pracodawcy pracuję do 1 kwietnia do 31 sierpnia.
Do tej pory wykorzystałem 5 dni urlopu, natomiast na przełomie Lipca/Sierpnia mam zaplanowany urlop - 2 tygodnie (10dni). Po urlopie składam wypowiedzenie - ponieważ obejmuje mnie okres 2 tygodniowy wypowiedzenia.

Wykorzystam więcej dni niż mi przysługuje i teraz pytanie - ile będzie mi się naliczało dni urlopu o koljengo pracodawcy od 1 Września do końca rok? Czy to będzie jakoś pomniejszone czy naliczy mi się normalnie?

Bardzo Was proszę o pomoc i wyliczenie na ile dni urlopu u kolejnego pracodawcy mogę liczyć?

east napisał:
wykorzystałem cały urlop jaki mi się należał.
czyli 7 dni? plus 15, więc nie więcej niż 4

kp art 155 (1) § 2. Pracownikowi, który przed ustaniem stosunku pracy w ciągu roku kalendarzowego wykorzystał urlop w wymiarze wyższym niż wynikający z § 1 pkt 1, przysługuje u kolejnego pracodawcy urlop w odpowiednio niższym wymiarze; łączny wymiar urlopu w roku kalendarzowym nie może być jednak niższy niż wynikający z okresu przepracowanego w tym roku u wszystkich pracodawców.

Czyli dobrze rozumiem:

U pierwszego pracodawcy wykorzystałem 5 dni, u obecnego 5 i wykorzystam jeszcze 10 dni.

To kolejny pracodawca od Września naliczy mi 6 dni urlopu tak?

Zawsze tak liczy, czy jest szansa, że naliczy proporcjonalnie od Września do Grudnia?

"Zawsze tak liczy, czy jest szansa, że naliczy proporcjonalnie od Września do Grudnia?" jak mu nie pokażesz świadectwa pracy to naliczy proporcjonalnie.

east napisał:
U pierwszego pracodawcy wykorzystałem 5 dni, u obecnego 5 i wykorzystam jeszcze 10 dni

To pewnie 1-y za 2 dni wypłacił ekwiwalent a jak nie to i tak nie ma znaczenia dla kolejnych pracodawców sprawie liczenia urlopu
U ostatniego należy sie 4 dni przy takim stanie jaki wskazujesz

Pan_robotnik napisał:
jak mu nie pokażesz świadectwa pracy to naliczy proporcjonalnie.
jak nie pokaże to urlop zostanie naliczony jak przy 1 pracy w życiu :) co prawda da to więcej dni urlopu ,ale czy warto już na samym początku zacząć od oszukiwania pracodawcy ?
Takie postepowanie może sie "odbić " niekorzystnie w przyszłości

Może mieć prawo do urlopu już z poprzednich zatrudnieni - i to świadectwo może być "niepotrzebne".

Powrót