Wykorzystanie wizerunku córki

• Autor wątku Autor wątku scubadiver
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

scubadiver

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Proszę o poradę. Zostało umieszczone zdjęcie mojej córki na aukcji internetowej bez mojego zezwolenia i mojej wiedzy. Zdjęcie było robione przez mnie dla celów reklamowych. Miało promować dziecięce produkty wykonywane przez moją mamę i tylko ona ma prawo z niego korzystać.
Pewien Pan najprawdopodobniej skopiował owe zdjęcie ze strony firmowej mojej mamy i od roku promuje nim swoje produkty na portalu aukcyjnym. Moje prośby o usunięcie zdjęcia są nieskuteczne. Na mój wniosek właściciel portalu usówa aukcje, po czym za tydzień sytuacja się powtarza i owy Pan znowu zamieszcza aukcje z tym zdjęciem. Na posterunku policji uznano, że oni nie mogą nic zrobić. Poradzono mi jedynie wytoczyć pozew cywilny o odszkodowanie, ale czy to coś da??? Czy nasze prawo daje nam możliwość do ochrony naszych dzieci przed bezprawnym rozpowszechnianiem ich wizerunku w internecie???

Czy ktoś zna podstawy prawne do wytoczenia sprawy w sądzie w związku z nielegalnym użyciem zdjęcia przedstawiającego moje dziecko???

Będę wdzięczna za pomoc.

Witaj,

Primo - rozpowszechnianie wizerunku - popatrz na post niżej - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/61156-ochrona-wizerunku-dzieci.html - sytuacja jest w zasadzie analogiczna.

Secundo - jeśli zdjęcie jest twojego autorstwa i nie przenosiłaś praw autorskich do niego, to posiadasz do niego pełne prawa autorskie zgodnie z USTAWĄ z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych", a więc przeczytaj następnie ten wątek - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/102008-nielegalna-emisja-mojego-filmu-pomocy.html. Pomijając kwestie umowy o dzieło, resztę możesz wykorzystać. W razie decyzji o sądzie - warto zrobić print-screeny uwiarygodnione u notariusza - będą dowodami w sądzie.

Tertio - Odnośnie hostingu - jeśli osoba rozpowszechniająca nie zaprzestanie naruszania waszych praw odnośnie rozpowszechniania zdjęcia oraz, niezależnie, wizerunku córki, możesz wysłać im powiadomienie o tym, że nie wyrażasz zgody na rozpowszechnianie wizerunku córki oraz zdjęć na ich serwerze, a jeśli takowe pojawią się ponownie po dacie otrzymania pisma - kierujesz sprawę do prokuratury - niech wyłączą w ogóle użytkownika - to ich problem.

Powrót