Wykorzystanie wizerunku osoby publicznej

• Autor wątku Autor wątku matsimats
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matsimats

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Heja,

Jakiś czas temu odkryłem zespół muzyczny Electric Octopus, spodobała mi się ich muzyka i polubiłem ich funpage na Facebooku. Któregoś dnia zauważyłem, że umieścili zdjęcie Angeliny Jolie oraz Brada Pitta, przerobione w photoshopie w taki sposób, że zdawało się, że aktor ma na sobie koszulkę z logiem zespołu. To, że zdjęcie zostało przerobione wydedukowałem dopiero po kilku miesiącach, kiedy to na stronie zespołu pojawił się stylizowany na wycinek z brukowca artykuł ze zdjęciem obojga aktorów i dopiskiem w stylu "Powodem rozstania się Brada i Angeliny było silne uzależnienie Brada od muzyki zespołu Electric Octopus".

Teraz pytanie, jakie konsekwencje prawne pociągnęła by za sobą tego typu publikacja w Polsce? Gdyby załóżmy w podobny sposób wykorzystał zdjęcie znanego aktora bez jego zgody.

Przede wszystkim osoba publiczna nie ma nic tutaj do rzeczy, polskie prawo określa zasady wykorzystania wizerunku osoby powszechnie znanej.
Co do zasady można go wykorzystywać bez uzyskiwania zgody tylko związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych. Każde inne wykorzystanie, np. w reklamie jest naruszeniem jego praw. W opisywanej sytuacji mamy do czynienia z takim naruszeniem. Dodatkowo może również mieć miejsce naruszenie praw autorskich osobistych i majątkowych autora zdjęcia jaki i z przestępstwem z Art. 116. PA.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź

Powrót