Wykorzystanie własnych ilustracji w innym projekcie

• Autor wątku Autor wątku natsa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

natsa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
mam pytanie dotyczące prawa do wykorzystania własnych ilustracji. Chciałabym wykorzystać już istniejąca własną ilustrację (opublikowana w książce) do innego projektu. Wcześniej podpisałam umowę z wydawcą książki o przekazaniu autorskich praw majątkowych do ilustracji. Czy mogę wykorzystać jedną z ilustracji z książki z małymi modyfikacjami do stworzenia innego projektu? Chciałabym podpisać umowę z zamawiającym projekt kilku ilustracji na koszulki, wśród których znalazłaby się ilustracja już wcześniej opublikowana w książce. Czy należy w takiej umowie uwzględnić zapis o tym, że prawa autorskie majątkowe do tej ilustracji ma osoba trzecia? Czy należy podpisać dwie umowy- jedną na zestaw oryginalnych ilustracji pomiędzy mną a zamawiającym projekt na koszulki, a drugą między poprzednim wydawcą a obecnym zamawiającym? Wydawca wyraził ustną zgodę na wykorzystanie ilustracji.
Proszę o radę.
Natalia

natsa napisał:
... Czy mogę wykorzystać jedną z ilustracji z książki z małymi modyfikacjami do stworzenia innego projektu? ...
Zależy czy umowa przeniesienia praw autorskich majątkowych przewidywała przeniesienie również praw zależnych. Jeśli tak to niezbędna jest zgoda posiadacza praw autorskich majątkowych, jeśli nie możesz swobodnie rozporządzać opracowaniem własnego utworu.
natsa napisał:
... Czy należy podpisać dwie umowy- jedną na zestaw oryginalnych ilustracji pomiędzy mną a zamawiającym projekt na koszulki, a drugą między poprzednim wydawcą a obecnym zamawiającym? ...
To jest prawidłowe rozwiązania jeśli nie mamy do czynienia z opracowaniem..

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź!
W umowie mam zapis "Wydawca nabywa prawo do(...) udzielania zezwolenia na wykonywanie praw zależnych w stosunku do opracowań powstałych na podstawie Ilustracji (zawartych w Utworze lub każdą lub wszystkie oddzielnie)." Czyli wynika z tego, że potrzebuję zgody wydawcy. W jakiej formie może on takiej zgody udzielić? Czy może to być po prostu załącznik do umowy? Czy należy to uwzględnić w treści umowy i wtedy taką umowę podpisuję ja, zamawiający i wydawca? Czy wydawca ma wtedy prawo do części wynagrodzenia czy może tej zgody udzielić "nieodpłatnie"?

natsa napisał:
... W jakiej formie może on takiej zgody udzielić? ...
Dla Ciebie najlepiej w formie pisemnej.
natsa napisał:
... Czy może to być po prostu załącznik do umowy? ...
Jakiej umowy? Z nowym klientem? Nie musi, wystarczy, że Ty będziesz miał zgodę.

Wydający zgodę może żądać odpowiedniej zapłaty, w jakiej formie i na jakich zasadach to już umowa między Wami.

Dziękuję za info. Tak- chodziło mi o umowę z nowym klientem- trochę nieprecyzyjnie to napisałam. Czyli, jeśli dobrze rozumiem, wystarczy, że ja mam podpisaną pisemną zgodę wydawcy na opracowanie jednej z ilustracji i nie muszę tego dołączać do umowy z nowym klientem.
Co do umowy z nowym klientem- czy w mojej sytuacji, kiedy otrzymam pisemną zgodę wydawcy (poprzedniego klienta) jest poprawny zapis:

"Twórca gwarantuje, że w chwili przeniesienia na Zamawiającego majątkowego prawa autorskiego do Ilustracji

a.przysługiwać mu będzie do projektu wyłączne i nieograniczone prawa autorskie (osobiste i majątkowe)
b. będzie mógł rozporządzać prawami autorskimi do projektu w zakresie niezbędnym do zawarcia i wykonywania Niniejszej Umowy;
c. przysługujące mu majątkowe prawa autorskie do Utworu nie zostaną zajęte w rozumieniu przepisów o postępowaniu egzekucyjnym oraz będą wolne od jakichkolwiek praw Osób Trzecich"

czy w jakiś sposób należy wspomnieć o majątkowych prawach autorskich wydawcy, dotyczących jednej z kilku ilustracji.

natsa napisał:
... zgodę wydawcy na opracowanie jednej z ilustracji ...
Na opracowanie nie potrzebujesz niczyjej zgody, zgoda jest niezbędna na korzystanie i rozporządzanie wykonanym opracowaniem.
Jako Twórca powinnaś chociaż raz przeczytać Ustawę o prawach autorskich i prawach pokrewnych aby mieć świadomość swoich praw i obowiązków. Ciebie teraz dotyczy Art. 2. Prawa autorskiego.

PS.
Kompletnie nie rozumiem dlaczego uparcie pozbywasz się swoich praw, przecież możesz udzielić licencji na korzystanie z Twojego utworu. Koniecznie podnieś swoja świadomość prawnoautorska i uzupełnij wiedzę.

Powrót