Wykorzystanie własnych zdjęć z wizerunkiem sportowców.

• Autor wątku Autor wątku SylwiaAlbert
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SylwiaAlbert

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!
Nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytania, w innych postach, więc zadaję je tutaj.

Jestem autorką zdjęć sportowych, wykonywanych w czasie zawodów na które otrzymałam akredytację od klubów organizujących imprezy. Na zdjęciach są sylwetki sportowców będących osobami publicznie znanymi w związku z wykonywaną "pracą". Pytanie brzmi, czy mogę wykorzystać ich wizerunek bez ich zgody, do celów zarobkowych, przez wydrukowanie plakatów i ich sprzedaż?
Będę wdzięczna za pomoc.

Nie (art. 23., 24. kodeksu cywilnego - dobra osobiste).

Co zatem z innymi akredytowanymi fotoreporterami, którzy te same zdjęcia sprzedają do mediów?

To samo, co z innymi robiącymi zdjęcia, wykorzystanie w celach informacyjnych jest dozwolone.

Zgodzę się z przedówcą, pozostaje kwestia też zawodników z barawach narodowych, gdyż zgodnie z ustawą o sporcie kwalifikowanym - art. 33
Przepis prawny:
Art. 33. 1. Członek kadry narodowej udostępnia, na zasadach wyłączności, swój wizerunek w stroju reprezentacji kraju polskiemu związkowi sportowemu, który jest uprawniony do wykorzystania tego wizerunku do swoich celów gospodarczych w zakresie wyznaczonym przez regulaminy tego związku lub międzynarodowej organizacji sportowej działającej w danej dyscyplinie sportu.

Powrót