Wykorzystanie zastrzeżonego znaku towarowego w domenie internetowej i portalu

• Autor wątku Autor wątku tenktos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tenktos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam zamiar w najbliższym czasie uruchomić serwis dla użytkowników ubuntu. Ubuntu jest darmową dystrybucją linuksa. System można ściągnąć za darmo z internetu i użytkować bez ograniczeń. Z tego co się orientowałem słowo "ubuntu" jest zastrzeżonym znakiem towarowym firmy Canonical (twórcy ubuntu). W tej chwili posiadam domenę internetową w której znajduje się wyraz "ubuntu". Dodam, że serwis nie będzie nastawiał się na zarobki. Ma to być portal/wortal z informacjami dotyczącymi samego systemu a także ogólnie linuksa. Czy mogę wykorzystać zastrzeżony znak towarowy firmy Canonical dla stworzenia serwisu dla społeczności ubuntu?

Witaj,

jeśli znak jest zastrzeżony, w szczególności na teren Polski, na jego wykorzystanie, również domenie, w ogólności powinno się mieć zgodę właściciela praw ochronnych, a zwłaszcza w przypadku wykorzystania na takim samym rynku. Więcej szczegółów: USTAWA z dnia 30 czerwca 2000 r. "Prawo własności przemysłowej".

Można by się jeszcze zastanawiać nad Art.156. tej ustawy, dającemu możliwość użycia w określonych sytuacjach znaku zastrzeżonego bez zgody osoby uprawnionej, jak. np: (wyszczególnienie i podkreślenie moje)
Przepis prawny:
Art. 156.
1. Prawo ochronne na znak towarowy nie daje uprawnionemu prawa zakazywania używania przez inne osoby w obrocie:
1) ich nazwisk lub adresu;
2) oznaczeń wskazujących w szczególności na cechy i charakterystykę towarów,
ich rodzaj, ilość, jakość, przeznaczenie, pochodzenie czy datę wytworzenia
lub okres przydatności;
3) zarejestrowanego oznaczenia lub oznaczenia podobnego, jeżeli jest to konieczne
dla wskazania przeznaczenia towaru, zwłaszcza gdy chodzi o oferowane
części zamienne, akcesoria lub usługi
;
4) zarejestrowanego oznaczenia geograficznego, jeżeli prawo do jego używania
przez te osoby wynika z innych przepisów ustawy.
2. Używanie oznaczeń wskazanych w ust. 1 jest dozwolone tylko wówczas, gdy
odpowiada ono usprawiedliwionym potrzebom używającego i nabywców towarów
i jednocześnie jest zgodne z uczciwymi praktykami w produkcji, handlu lub
usługach.
w zasadzie można by powiedzieć, że funkcje pełnione przez portal mogłyby się zawierać w podkreśleniach, ale...

Może najprościej byłoby się zwrócić do właściciela praw ochronnych - taki serwis to w końcu najlepsza reklama. Bo tak, czy inaczej, jest tylko kwestią czasu, kiedy go sami zobaczą...

W związku z powyższym mogę jedynie napisać, że domeny internetowe są regulowane przez United Domain Resolution Policy i na tej podstawie firma posiadająca zastrzeżony znak może domagać się np. przeniesienia własności domeny i prawa do jej używania... oraz w następstwie powyższego - ewentualnego odszkodowania za spowodowane zarejestrowaniem takiej domeny szkody.

Powrót