wykorzystanie zdjęć bez zgody

• Autor wątku Autor wątku lukasz13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukasz13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Mam taką oto sytuację. Pewnego razu znalazłem się w Biurze Marketingu Miasta Lublina na prezentacji propozycji nowego logo miasta wykonanego przez jedną z większych firm marketingowych w Polsce. Jakie było moje zdziwienie, gdy podczas prezentacji zobaczyłem swoje zdjęcia (dokładnie 2 zdjęcia), które w owej prezentacji służyły jako tło dla loga. Wiem dokładnie skąd zostały one ściągnięty - z serwisu flickr.com. Wszystkie moje zdjęcia tamże mają adnotację "all rights reserved". Nie muszę oczywiście wspominać, że nikt się ze mną nie skontaktował w kwestii ich wykorzystania. Rozumiem, że moje zdjęcia nie służą jako element loga w ogólnej formie, ale były częścią prezentacji, aczkolwiek nie wiem, jak to będzie wyglądać w przyszłości. W każdym razie jednak oczywistym jest, iż zostały wykorzystane bezprawnie i z tego tytułu przysługuje odszkodowanie.
Wiem mniej więcej jak sformułować ten, w którym będę się domagał odszkodowania (korzystam z cennika ZPAFu, oczywiście wielokrotność kwoty za bezprawne wykorzystanie). Nie chcę jednak tego pisać w pierwszym liście. Powinienem chyba najpierw zażądać ustosunkowania się do tego wszystkiego, ale przede wszystkim w jakiś sposób pokazać, wskazać, może "udowodnić", że te zdjęcia są faktycznie moje i żeby oni wiedzieli że ja jestem ich autorem. I tutaj mam mały problem w jaki sposób to zrobić, jak sformułować cały list także w ogólnej formie.
Prosiłbym o pomoc w miarę możliwość, także w kwestie całej sprawy.

PS. Nie podałem nazwy firmy ani kwoty jaką wzięła za swoją pracę, aczkolwiek dane te są ogólnie dostępne, np. na stronie jednego z lubelskich dzienników.

[cytat:1rzexdur]Powinienem chyba najpierw zażądać ustosunkowania się do tego wszystkiego[/cytat:1rzexdur]
Najlepiej by było. Potem zobaczyć ich reakcję.
[cytat:1rzexdur]przede wszystkim w jakiś sposób pokazać, wskazać, może "udowodnić", że te zdjęcia są faktycznie moje i żeby oni wiedzieli że ja jestem ich autorem[/cytat:1rzexdur]
art. 8 ust 2 prawa autorskiego
"Domniemywa się, że twórcą jest osoba, której nazwisko w tym charakterze uwidoczniono na egzemplarzach utworu lub której autorstwo podano do publicznej wiadomości w jakikolwiek inny sposób w związku z rozpowszechnianiem utworu. "
Jeśli pobrali je z tamtej strony, są tam Pana dane, ewentualnie jest Pan właścicielem strony, wystawiał ja Pan etc. to istnieje takie domniemanie (które oczywiście można obalić).
Pozatym może temu służyć opis stanu faktycznego wykonania zdjęć, oryginały np w większej rozdzielczości, klisze (jeśli nie cyfrówką), świadkowie i etc.
Nie wiem czy jest sens ujawniać to w pierwszym liście, jesli rzeczywiście nie są oni autorem tych zdjęć, ani nie mają pozwolenia od autora to wiedzą, że naruszyli prawo - zobaczymy co powiedzą, ewentualnie zaproponują, jak się chcą bronić - nie należy wszystkich kart od razy odsłaniać ;)

Powrót