Wykorzystanie zdjęć do ofety handlowej

• Autor wątku Autor wątku kmilss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kmilss

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Witam, moje pytanie to czy ktoś może podać mnie do sądu i jaka jest za to kara jeżeli:

Nie posiadam działalności gospodarczej, jestem posrednikiem w sprzedaży biżuterii na małą skale.
Jednak mam zamiar rozszerzyć działalność i chciałbym powysyłać mailowo przygotowaną przeze mnie ofertę do w formacie PDF do potencjalnych odbiorców których mogłoby to zainteresować.
Nie posiadam sprzętu aby wykonać profesjonalne zdjęcia tej biżuterii i chciałbym załączyć do oferty zdjęcia które mam od producenta, i teraz nie wiem czy załączając jego zdjęcia w ofercie nie łamie prawa, proszę o pomoc

Ostatnia edycja:
Dobrze by było mieć zgodę producenta na używanie zdjęć.
Dobrze by było również założyć działalność gospodarczą - inaczej ofertą mogą się zainteresować nie tylko potencjalni nabywcy.

Ripper napisał:
Dobrze by było mieć zgodę producenta na używanie zdjęć.
Dobrze by było również założyć działalność gospodarczą - inaczej ofertą mogą się zainteresować nie tylko potencjalni nabywcy.

Do urzędu skarbowego nie zamierzam wysyłać ofert :)

A działalność założę jeżeli będzie co rejestrować, sprawa dotyczy biżuterii autorskiej wykonywanej ręcznie a ofertę mam zamiar wysyłać tylko do wybranych miejsc w których biżuterie się sprzedaje i sumienie mnie gryzie z tymi zdjęciami.

W takim razie musisz mieć to odpowiednio uregulowane:
- pozwolenie na wykorzystanie zdjęć,
- maile odpowiedniej treści (nie mogą wprowadzać w błąd np. że masz firmę),
- jeżeli ktoś biżuterię zamówi i nie masz firmy, podpisujesz np. umowę o dzieło.

Pozdrawiam :cool:

Grim Reaper napisał:
W takim razie musisz mieć to odpowiednio uregulowane:
- pozwolenie na wykorzystanie zdjęć,
- maile odpowiedniej treści (nie mogą wprowadzać w błąd np. że masz firmę),
- jeżeli ktoś biżuterię zamówi i nie masz firmy, podpisujesz np. umowę o dzieło.

Pozdrawiam :cool:

dzieki, nie wiedzialem ze nie mając firmy moge podpisac jakas umowe :)

Powrót