wykorzystanie zdjęć i wizerunku po rozwiązaniu umowy

• Autor wątku Autor wątku AneladgamO
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AneladgamO

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Prowadziłam warsztaty dla firmy, która zastrzegła sobie "prawa autorskie" do scenariuszy warsztatów, m.in. napisanych przeze mnie. Oczywiście wiem, że osobiste p.a. są niezbywalne. Jak wiadomo chodziło im o p.a. majątkowe, ale ten wyraz się w umowie nie pojawił.
Czy mają oni jednak prawo również do zdjęć (moich i moich przyjaciół), które dołączyłam do scenariusza tychże warsztatów? Czy mają prawo wykorzystywać później do prowadzenia warsztatów moje zdjęcia (przesłane im oraz te wydrukowane na papierze, za których wydruk zapłacili?
A jak z wizerunkiem mojej osoby na zdjęciach?
Niestety te kwestie nie zostały w umowie ustalone. Może są jakieś domyślne zasady czy po prostu... dogadanie się? Czy mogę sama ustalić, które zdjęcia chcę, mogę im udostępnić, a których nie?
(Dodam, że działalność mojej firmy jest zbliżona i możliwe, że będę używać tych zdjęć na potrzeby swojej firmy, ofert, podczas moich warsztatów itp.)
Jako właściciel robionych przeze mnie zdjęć domyślnie jest to copywriting, czyli w zasadzie praw autorskich do tych zdjęć nie powinni mieć. A jednak na potrzeby warsztatu je przesyłałam, więc należą do nich? Czy jedynie tekst scenariusza?

Z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam
AO

AneladgamO napisał:
... zastrzegła sobie "prawa autorskie" do scenariuszy warsztatów, m.in. napisanych przeze mnie. ...
Nie rozumiem co to ma oznaczać? Przeniesienie praw autorskich majątkowych wymaga formy pisemnej ze wszystkimi uregulowaniami wymaganymi Ustawą.

"3. Prawa autorskie do scenariuszy warsztatów tworzonych przez Animatora pozostają własnością firmy. Po rozwiązaniu umowy o współpracy firma zastrzega sobie prawo do dalszego prowadzenia zajęć wg opracowanych przez animatora scenariuszy."

AneladgamO napisał:
"3. Prawa autorskie do scenariuszy warsztatów tworzonych przez Animatora pozostają własnością firmy. ...
Jaka była forma zatrudnienia ? Umowa o pracę?

Powrót