Wykorzystanie zdjęć na stronie www z innej strony www.

• Autor wątku Autor wątku basia8005
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

basia8005

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,
Tworzę sklep internetowy. Dostałam od mojej klientki do grafiki tego sklepu zdjęcia z innego sklepu internetowego.
Zdjęcia te przedstawiają kobiety ubrane w ciuchy sprzedawane przez moją klientkę na tym sklepie internetowym.
Moja klientka dostała wprawdzie zgodę na wykorzystanie tych zdjęć od prowadzącego sklep internetowy skąd pochodzą zdjęcia ale czy napewno taka zgoda wystarczy ? Czy nie jest potrzebna zgoda właściciela zdjęć, zgoda modelek ? ???
Co mi jako webmasterowi wystarczy bym mogła wykorzystać takie zdjęcia bez naruszenia prawa ?
Dziękuję z góry za odpowiedź.

A to zależy czy prowadzący sklep ma odpowiednią licencję/prawa do zdjęć. Jeśli ma - może zezwalać dalej.
Jeśli chodzi o modelki - miały pewnie zapłacone, więc ich zgoda na rozpowszechnianie nie jest wymagana (o ile nie narusza ich dóbr osobistych, a tu nie narusza).

Dziękuję za odpowiedź.
Pozostaje mi ufać, że Pan, który udzielił zezwolenia mojej klientce, ma prawa do zdjęć. Wnioskuje z tego, że mi jako webmasterowi nie grożą żadne konsekwencje wrazie, gdyby tych praw nie miał :)

Powrót