Wykorzystanie zdjęć osób znanych publicznie w celach częściowo zarobkowych

• Autor wątku Autor wątku Krzysztof_r
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krzysztof_r

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam!

Przeszukałem forum i znalazłem kilka ciekawych wątków, nie mniej jednak żaden z nich ma się stricte do mnie.

Otóż jestem w zespole, który tworzy program - gierkę komputerową.

Umożliwia on nam wybranie zdjęcia - dowolnego zapisanego na komputerze i dodania do niego kilku fajnych elementów, ramek, maskowanie kształtów itp...

Chciałbym, trochę go uatrakcyjnić i dodać dodatkową funkcjonalność, w programie jest od razu dostępnych kilkanaście/dziesiąt zdjęć gwiazd/sławnych osób w stylu Britney Spears, Brad Pitt, Angelina Jolie, Albert Einstein itd i możemy je poddać takim samym możliwościom edycyjnych jak w przypadku własnych zdjęć.

I teraz mam szereg pytań do Państwa. Zwykle będą to zdjęcia z różnych sesji itp. no może poza Albertem, nie żadnych paparazii. Zdjęcia znajduję bezpośrednio z google images i zwykle są to odnośniki do tapet wielkich rozdzielczości które kadruje bezpośrednio aby wymagi odpowiadały programowi.

Zwykle zdjęcia są ze stron z tapetami lub jakieś amerykańskie aplikacje.

Program chcielibyśmy wystawić na rynku światowym, także nie jest to mały zamkniety rynek.

Czy mogę po prostu zdjęcia sławnych osób wrzucić od tak? Czy muszę*jakoś wykupić licencję do użytkowania ich? Od kogo? Britney Spears mam się spytać, czy jej fotografa, czy serwisów z tapetami, które nie wiem jak nabyły prawa do publikowania ich.

Pozdrawiam i ogromnie dziekuje
Krzysztof

No nie możesz... skoro czytałeś inne tematy to wiesz o tym. Nie Britney spytać, tylko autora zdjęć. To, że coś jest ogólno dostępne bo wyneleziono internet nie znaczy że dozwolone z zgodnie z literą prawa.

Powrót