F
fristajlor
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 7
Ponad 2 miesiące temu zostałem poproszony o udostępnienie zdjęć do wykorzystania w publikacji książkowej. Zdjęcia przekazałem w formie elektronicznej po ustaleniu po części telefonicznie a po części mailowo warunków ich dalszego wykorzystania. Umowę do podpisania dostałem w ostatni piątek
Jest ona nazwana jako umowa o dzieło na prawach autorskich. Zgodnie z §1:
Zgodnie ze wcześniejszymi ustaleniami mowa była jedynie o wykorzystaniu zdjęć na potrzeby publikacji książkowej. Tymczasem jeśli się nie mylę zgodnie z §4 ust. 1 zezwalam na dowolne dalsze wykorzystanie moich zdjęć czy to na pocztówce/plakacie/w internecie itd? Czy dobrze to rozumiem?
Co to są opracowania dzieła, o których mowa w tym samym ustępie - czy to znaczy, że Zamawiający będzie mógł dokonać własnych przeróbek w moim zdjęciu (np. zmiana kolorów, nasycenia, wykadrowanie itp.) i tym samym powstanie nowe opracowanie mojego zdjęcia, które będzie mógł wykorzystać w opisany powyżej sposób?
Chciałbym też spytać co wynika z przeniesienia praw autorskich i własności, o których mowa w §5 ust. 1. Czy będę mógł dane zdjęcia publikować w internecie, zgłosić na konkurs fotograficzny lub sprzedać do wykorzystania w innej publikacji?
Byłbym ogromnie wdzięczny za wytłumaczenie.
Pozdrawiam,
Maciek
... i dalej w §4 ust. 1:Zamawiający powierza, a Twórca zobowiązuje się do wykonania następującego opracowania autorskiego, zwanego w dalszej części umowy Dziełem:
Dostarczenia ilustracji do książki Pt. "XYZ".
oraz ust. 4 tego samego §:Twórca z chwilą podpisania niniejszej umowy, przenosi na Zamawiającego prawa do Dzieła i jego opracowań na wszystkich polach eksploatacji wymienionych w art. 50 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 lutego 1994 r. według stanu prawnego na dzień podpisania niniejszej umowy.
jeszcze tylko jeden § tym razem 5 ust. 1:Twórca przenosi na Zamawiającego prawo własności 1 egzemplarza Dzieła, o którym mowa w §1.
Z tytułu wykonania dzieła, o którym mowa w §1, przeniesienia praw autorskich, o których mowa w §5 ust. 1, przeniesienia przez Twórcę na Zamawiającego praw własności, o których mowa w §5 ust. 3, Zamawiający zobowiązuje się zapłacić Twórcy honorarium autorskie, z którego Zamawiający dokona stosownych potrąceń, zgodnie z Ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych.
Zgodnie ze wcześniejszymi ustaleniami mowa była jedynie o wykorzystaniu zdjęć na potrzeby publikacji książkowej. Tymczasem jeśli się nie mylę zgodnie z §4 ust. 1 zezwalam na dowolne dalsze wykorzystanie moich zdjęć czy to na pocztówce/plakacie/w internecie itd? Czy dobrze to rozumiem?
Co to są opracowania dzieła, o których mowa w tym samym ustępie - czy to znaczy, że Zamawiający będzie mógł dokonać własnych przeróbek w moim zdjęciu (np. zmiana kolorów, nasycenia, wykadrowanie itp.) i tym samym powstanie nowe opracowanie mojego zdjęcia, które będzie mógł wykorzystać w opisany powyżej sposób?
Chciałbym też spytać co wynika z przeniesienia praw autorskich i własności, o których mowa w §5 ust. 1. Czy będę mógł dane zdjęcia publikować w internecie, zgłosić na konkurs fotograficzny lub sprzedać do wykorzystania w innej publikacji?
Byłbym ogromnie wdzięczny za wytłumaczenie.
Pozdrawiam,
Maciek