Wykorzystanie zdjęć w serwisie internetowym/sklepie

• Autor wątku Autor wątku degrangolada
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

degrangolada

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
tworzę serwis oraz sklep internetowy.
1. Czy formuła: Wyrażam zgodę na publikację załączonych zdjęć na stronach serwisu: blabla.pl na czas nieokreślony. Jednocześnie wyrażam zgodę na dokonanie przez obsługę serwisu opracowania przesłanych przeze mnie materiałów, w zakresie niezbędnym z punktu widzenia technicznego do ich publikowania na w/w stronie. Oświadczam również, że przysługują mi wszelkie prawa konieczne do zarządzania tymi materiałami, w tym prawa do sporządzenia ich cyfrowej postaci, ich publikowania i rozpowszechniania, w szczególności poprzez sieć Internet.
jest wystarczająca?
2. jakie dane osoby zamieszczającej zdjęcia muszę posiadać (wystarcza adres e-mail?)?
3. oraz czy dodane zdjęcia mogę wykorzystać w dowolnym kontekście na łamach serwisu?
pozdrawiam

Witaj, na początek nazwałby to umową licencyjną (obowiązku nie ma, ale powinno się tak zrobić).
degrangolada napisał:
...Oświadczam również, że przysługują mi wszelkie prawa konieczne do zarządzania tymi materiałami, w tym prawa do sporządzenia ich cyfrowej postaci, ich publikowania i rozpowszechniania, w szczególności poprzez sieć Internet.
ja bym to zamienił na oświadczenie osoby udostępniającej zdjęcia, w klimacie:
Oświadczam, że posiadam prawa autorskie w zakresie umożliwiającym udzielenie tej licencji. Oświadczam również, że określone w niniejszej umowie utwory (zdjęcia) nie są obciążone roszczeniami osób trzecich, zaś w przypadku pojawienia się takowych roszczeń, zobowiązuje się do zaspokojenia tych roszczeń w imieniu licencjobiorcy.
to oczywiście nie uchroni od odpowiedzialności z tytułu ewentualnych roszczeń, ale ułatwi roszczenie zwrotne.

Z zasady umowa taka powinna być jak najbardziej szczegółowa, aby w przyszłości zminimalizować potencjalne problemy, a więc:
- szczegółowe dane osobowe obu stron: nazwiska, imiona, adres, pesel, nr dowodu osobistego, etc.
- szczegółowe wyliczenie zdjęć na które udzielana jest licencja,
- wyliczone pola eksploatacji, czyli szczegółów określenie sposobów wykorzystania zdjęć (tu rozpowszechnianie w Internecie, wprowadzania do pamięci komputera, etc.)
- określony obszar terytorialny na jaki udziela się licencji,
- czas na jaki licencja jest udzielana,

więcej, poszukaj w dawniejszych postach - opcja 'Szukaj'.
oraz czy dodane zdjęcia mogę wykorzystać w dowolnym kontekście na łamach serwisu?
pozdrawiam
jeśli nie zawrzecie jakichś ograniczeń w polach eksploatacji, lub w jakichś innych zastrzeżeniach, to w dowolny sposób na łamach strony.

dziękuję za szybką odpowiedź,
pozdrawiam

Powrót