Wykorzystanie zdjęć z FB w celach osobistych

• Autor wątku Autor wątku Radek04
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Radek04

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Cześć,

Chiciałbym wykorzystać zdjęcie zamieszczone na grupie fotograficznej FB w celach osobistych - chce zdjęcie wywołać i ustroić nim sciąnę w domu. Czy w takim przypadku niezbęda jest zgoda autora/właściciela zdjęcia? Dodam, że zdjęcie to krajobraz, nie przedstawia wizerunku osoby.

Pozdrawiam!

Radek.

Rozumiem, że masz na myśli ścianę wewnątrz mieszkania. Na takie działanie nie potrzebujesz żadnej zgody nawet gdyby zdjęcie było z wizerunkiem osoby fizycznej.

Tak, chodzi oczywiście o ścianę wewnetrzną, w pomieszczeniu :)
Dziękuję za info.
Swoją drogą, czy takie zdjęcie na elewacji budynku znajdującego się na prywatnej działce też mógłbym bez pozwolenia zamieścić? :)

Wiele zależy od okoliczności, może to zostać potraktowane jako rozpowszechnianie. Temat w doktrynie nie do końca jest jednoznaczny. Każdy przypadek musi być rozpatrywany indywidualnie. Na przykład umieszczenie cudzego utworu na prywatnym pojeździe jest uznawane, że mieści się w dozwolonym użytku osobistym.

Witam podepnę się pod temat:
Jeśli dobrze rozumiem, to mogę sobie pobrać dowolne zdjęcie z Facebooka (np znanych fotografów), i wysłać do fotolabu aby zrobili mi z niego obrazy na moją ścianę oraz kalendarze i nie będę miała z tego powodu żadnych konsekwencji, nawet jeśli dany fotograf będzie o tym wiedział i nie wyraził na to zgody ?
Pytam dlatego, bo fotograf straszy mnie, że jak wydrukuję jego zdajecie z Facebooka i nawet powieszę u siebie w mieszkaniu te obrazy to wyciągnie ode mnie konsekwencje prawne :)

Ostatnia edycja:
pati1985jakrakow napisał:
.... fotograf straszy mnie, że jak wydrukuję jego zdajecie z Facebooka i nawet powieszę u siebie w mieszkaniu te obrazy to wyciągnie ode mnie konsekwencje prawne ...
Niestety jego świadomość prawnoautorska jest bardzo pobieżna i powierzchowna. To co zrobisz mieści się w ustawowym dozwolonym użytku chronionych utworów. Ustawa w pewnym stopniu ogranicza twórcom ich autorskie prawa majątkowe, przy następnej rozmowie z fotografem odeślij go do Art. 23. UoPAiPP, niech uzupełni wiedzę i nie opowiada bzdur.

Powrót