wykorzystanie zdjęć z portfolio modelki

• Autor wątku Autor wątku amande
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

amande

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam pytanie odnośnie wykorzystania zdjęć (na których jestem ja) z mojego portoflio.

W umowie zawartej przed kursem modelingu, w czasie którego było tworzone portfolio, jest napisane, że "stanowią one portfolio modelki". za kurs zapłaciłam, podobną cenę jak za samo portoflio. zdjęcia są w formie elektronicznej, każde z dużym podpisem agencji.

Skończyłam już współpracę z tą agencją, teraz będę współpracować z inną, która chce umieścić moje zdjęcia w swojej bazie i na swojej stronie internetowej - zdjęcia te mają służyć jedynie pokazaniu mnie, nie na sprzedaż.
Czy mogę udostępnić tej nowej agencji parę tych zdjęć?

Zdjęcia te miały służyć promowaniu mnie, mogłam je wcześniej pokazywać wszędzie - dostałam je również na papierze w formie książki i jeżeli nie mogłabym ich pokazywać drogą elektroniczną, nie dostałabym ich również na płycie - tak to rozumiem.

Witaj, odpowiedź na Twoje pytanie zależy od warunków całości umowy i współpracy z pierwszą agencją. Sam akapit "stanowią one portfolio modelki" nic konkretnego nie znaczy w kontekście, kto ma jakie prawa autorskie do tych zdjęć i do ich wykorzystywania. Zapłaciłaś za portfolio, ale pytanie jest za co konkretnie. To, że dostałaś album oraz zdjęcia na płycie, też niczego nie jednoznacznie nie określa.

Miałabyś majątkowe prawa do zdjęć (czyli mogła decydować samodzielnie o sposobach ich wykorzystywania) tylko w momencie, jeśli posiadałabyś na piśmie stwierdzone, że majątkowe prawa autorskie do tych zdjęć (lub całego portfolio) zostały na Ciebie przeniesione. Jeśli zaś nie było takiego (lub podobnie brzmiącego) zapisu, to oznaczać by mogło otrzymanie przez Ciebie od pierwszej agencji, jako właściciela praw autorskich do zdjęć, licencji na korzystanie z tych zdjęć (portfolio), ale znowuż powstaje pytanie w jakim zakresie. Jeśli nie było to sprecyzowane, to można by przyjąć domyślnie, że w dowolny sposób, ale przez Ciebie osobiście. Danie tych zdjęć na stronę drugiej agencji (czyli do korzystania przez nią - sublicencja) mogłoby być poczytane jako naruszane licencji (udzielenie licencji).

Sama widzisz, same ale i znaki zapytania - bez znajomości całej sytuacji ani rusz. Przeczytaj uważnie całą umowę z pierwszą agencją, czy nie ma tam gdzieś zapisów mogących świadczyć o przeniesieniu majątkowych praw autorskich do zdjęć(portfolio) albo o ograniczeniach w wykorzystaniu zdjęć lub skonsultuj to z prawnikiem albo tą drugą agencją.

Powrót