wykorzystanie zdjęcia do celów szkoleniowych

• Autor wątku Autor wątku caliope80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

caliope80

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam. Zrobiono mi zdjęcie w trakcie pełnienia słuzby(straż miejska) w rejonie przez osobe przeprowadzającą kontrolę pracy w rejonie. Zdjęcie to ma być wykorzystane do celów szkoleniowych oraz pokazywane jest wśród pracowników firmy. Czy na wykorzystanie mojego zdjęcia do celów szkoleniowych oraz na widok innych osób pracujących w firmie musza miec moje pozwolenie? Czy mogę nie zgodzić sie na rozpowszechnianie mojego zdjęcia?

art. 81 prawa autorskiego - albo opcja szukaj "wizerunek"

zasady takie same, bo bycie obiektem fotografowania nie mieści się w zakresie umowy o pracę i nie wynika z niego, nie należy to do obowiązków strażników miejskich. W mojej ocenie zgoda wymagana, no chyba, że zostaną spełnione wyjątki z ustępu 2 art. 81

Podobnie jak Colder uważam, że Twoja zgoda na rozpowszechnianie Twojego wizerunku jest tutaj wymagana, inaczej będzie to naruszenie Twoich dóbr osobistych w postaci naruszenia prawa do wizerunku.

Zwróć uwagę na poniższe przepisy ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych:

Art. 81. 1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych,
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza

Zastanów się czy jesteś osobą powszechnie znaną (nie chodzi koniecznie o cały kraj, gdyż może to być społeczność lokalna). Czy na tym zdjęciu Twój wizerunek będzie szczegółem całości działań straży miejskiej?

A nie z ustępu 1ego?

Art. 81. 1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych,

Dziękuję za szybką odpowiedź i napewno nie jestem osoba powszechnie znaną w społeczności lokalnej.

nie pamiętam w tej chwili przepisu ,ale z tego co kojarzę istnieje przepis ktory mówi ,ze funkcjonariuszy publicznych (a takim jest strażnik miejski) można fotografować (filmować ) w trakcie wykonywania przez nich obowiązków słuzbowych...

Nie chodzi o fotografowanie a o rozpowszechnianie wizerunku

Powrót