Wykorzystanie zdjęcia do reklamy w prasie

• Autor wątku Autor wątku mikokow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mikokow

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Mam taki dylemat. 28 października 2009r. wysłałem zdjęcie mojego kota na konkurs fotograficzny do miesięcznika o kotach. W treści e-maila zamieściłem dopisek, że "wyrażam zgodę na publikację zdjęcia w miesięczniku nazwa miesięcznika". Oczywiście zgoda ta w moim przekonaniu dotyczyła publikacji w ramach konkursu. Konkurs został zamknięty.
Zdjęcie nie wygrało ale jak się okazało w kwietniowym wydaniu miesięcznika moje zdjęcie zostało opublikowane w formacie A3 z nadrukowaną reklamą firmy produkującej kocią karmę. Nadmienię, że nie wyrażałem zgody na modyfikację zdjęcia a tym bardziej na wykorzystywanie go do reklamy czegokolwiek.
Czy w związku z tym mam prawo do odszkodowania.
Szukałem na łamach forum podobnego pytania ale nie znalazłem.
Z góry dziękuję za wszelkie uwagi i odpowiedzi
Pozdrwiam

mikokow napisał:
"wyrażam zgodę na publikację zdjęcia w miesięczniku nazwa miesięcznika". Oczywiście zgoda ta w moim przekonaniu dotyczyła publikacji w ramach konkursu.
No cóż, jednakże bardziej to wygląda na licencję zezwalającą wykorzystanie przez miesięcznik tego zdjęcia w dowolnej publikacji tego periodyka. Istotne byłyby równie zapisy regulaminu konkursu, bo może znajdowały się tam jeszcze jakieś inne regulacje, w których uczestnik godziłby się na wykorzystywanie swoich zdjęć. Wypadałoby to sprawdzić.

Zakładam, że to Pan jest autorem zdjęcia swojego kota, co oznaczałoby, iż posiada Pan całość praw autorskich do swoich zdjęć

Co innego publikacja zdjęcia, a co innego użycie go w reklamie. W tym przypadku wygląda na to, że firma tworząca reklamę (mógł być to i sam miesięcznik), jak i firma do której reklama ta należy, najprawdopodobniej dokonały naruszenia majątkowych praw autorskich. Jeśli dodatkowo zdjęcie zostało w jakikolwiek sposób przetworzone (kadrowanie, zmiana koloru, dodanie czegoś, etc.) to oznaczałoby, że dokonano opracowania takiego zdjęcia, a na korzystanie z takiego opracowania niezbędna jest zgoda autora utworu (zdjęcia).

Trochę tu niewiadomych, więc na początek wypadałoby się więc zapytać firmy, której własnością jest reklama (zakładam, że twórca reklamy jest nieznany) na jakiej podstawie wykorzystano owo zdjęcie. Należy opisać całą sytuację, napisać, że jest się autorem zdjęcia, że nie dawało się nikomu zgody na wykorzystanie zdjęcia w reklamie oraz zażądać wyjaśnień w terminie x dni od otrzymania pisma. Pismo wysłać listem poleconym za potwierdzeniem odbioru.

Dziękuję za szybką i konkretną odpowiedź _chris_. Zrobię tak jak Pan radzi i poczekam na efekty. A w kwestii regulaminu konkursu to takowego nigdzie nie ma. Poprosiłem o przesłanie mi drogą elektroniczną regulaminu tego konkursu ale na razie bez odpowiedzi.
Co do zdjęcia zostało ono przetworzone w sposób taki, że zostało delikatnie wykadrowane i do zdjęcia zostało dodane logo firmy produkującej karmę dla zwierząt.
Niby nic takiego ale sam fakt, że nikt nas nie raczył poinformować i że żerują na swoich czytelnikach wykorzystując ich zdjęcia do swoich artykułów i reklam sprowokował mnie do zastanowienia się nad prawnym aspektem takich poczynań.

mikokow napisał:
Poprosiłem o przesłanie mi drogą elektroniczną regulaminu tego konkursu ale na razie bez odpowiedzi.
W takich podbramkowych sytuacjach najwłaściwszą formą korespondencji jest list polecony za potwierdzeniem odbioru. Przy braku odbioru rutynowo wysyła się drugi raz.

Powrót