Wykorzystanie zdjęcia na stronie internetowej -wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku kamil_ns
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamil_ns

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Bardzo proszę o konkretną poradę.

W dniu dzisiejszym otrzymałem przedprocesowe wezwanie do zapłaty listem poleconym za potwierdzeniem odbioru.

Około 3 tygodnie temu korzystając z serwisu images.google.pl znalazłem zdjęcie kwiatków, które użyłem na swojej stronie (bardzo mała fotografia, same kwiaty). Na wielu różnych stronach użyta jest ta fotografia jak się okazuje kogoś. Co mam zrobić? Otrzymałem pismo:

Wezwanie przed procesowe

Żądania:

- dobrowolne usunięcie zdjęcia ze strony XXX
- dobrowolnej zapłaty kwoty 1000 zl tytułem naprawienia szkody z tytułu naruszenia praw majątkowych w wysokości dwukrotnego wynagrodzenia jakie przysługiwałoby z tytułu zgody na korzystanie z utworu.

Przypadku bezskutecznego upływu terminu, sprawa zostanie skierowana na drogę postponowania sadowego.

Uzasadnienie:

informuje, iż w ramach wykonywanej dzielności zajmuje się min. wykonywaniem fotografii, grafiki oraz sprzedażą licencji.
Wybór utworów do których posiadam stosowne prawa zamieszczony jest na stronie XXX gdzie znajduje się cennik określający wysokość wynagrodzenia za udzielenie licencji.
zalaczniki: wyciąg z cennika znajdującego się na stronie XXX

Nie dawno dowiedziałem się, ze na państwa stronie znajduje się fotografia, której jestem autorem. Podkreślić należy, ze nigdy nie udzieliłem Państwu licencji na wykorzystanie fotografii.
załącznik: wydruk fotografii znajdującej się na stronie: ...
wydruk z państwa strony

W związku z naruszeniem przez państwa majątkowych praw autorskich do określonego utworu, koniecznie stało się skierowanie niniejszego pisma.

Wysokość zadanego odszkodowania obliczona została zgodnie z regulacja art 79 ust. 1 pkt. 3 lit b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. tj. dwukrotność wynagrodzenia, kore otrzymałbym gdybyśmy zawarli umowę na wykorzystanie mojego utworu w celu publikowania go w Internecie.

Proszę, naprawdę w tak standardowym problemie ciężko wykazać minimum własnej inicjatywy i użyć opcji Szukaj
menu_open.gif
. Nawet przed chwilą padło podobne pytanie.
Dogadaj się, naruszyłeś cudze prawa autorskie majątkowe i popełniłeś przestępstwo.
kamil_ns napisał:
... Na wielu różnych stronach użyta jest ta fotografia jak się okazuje kogoś. ...
Jeśli już to po polsku "czyjeś" :!:

Generalnie zanim użyjemy jakiegokolwiek zdjęcia na stronie internetowej należy zapoznać się z jego licencja. Jest mnóstwo darmowych zdjęć w internecie, ale są też takie, za które trzeba płacić

kamil_ns napisał:
Bardzo proszę o konkretną poradę.
Żądania:
- dobrowolnej zapłaty kwoty 1000 zl
Ja bym zazadal od takiego delikwenta, żeby udokumentowal ten 1000, bo tak to każdy może sobie zazadac. Najlepiej niech dolaczy opinie biegłego z wycena. To podchodzi pod wyłudzenie.

Napisał, że na stronie ma cennik, podał do niego linka. Nie uważasz chyba, że 500zlotych za profesjonalna grafikę na stronę to cena wygórowana, a w razie kradzieży praw ma prawo zadać 2razy wartości. Moim zdaniem bez problemu obroni w sądzie żądanie

mypetro napisał:
Napisał, że na stronie ma cennik
a gdyby nie było takiego cennika na stronie ?
w jaki sposób sad mialby ocenic czy taka wysokość roszczenia jest zasadna ?

Antek5 napisał:
... w jaki sposób sad mialby ocenic czy taka wysokość roszczenia jest zasadna ?
Na podstawie innych cenników stosując analogiczne kryteria.

Powrót