Wykorzystanie znanego wizerunku w internecie

• Autor wątku Autor wątku infoprawo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

infoprawo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Czy używanie w serwisie internetowym oferującemu odpłatnie grę online dozwolone jest używanie wizerunku powszechnie znanego: typu postaci z kreskówek Walta Disneya (mickey donald)? Czy nie jest to naruszanie prawa; praw autorskich? Czy jest to dozwolone?

Z góry dziekuję za odpowiedź.

Witam, proszę poszukać w dziale Prawo Autorskie postów o wykorzystaniu postaci z bajek, m.in. Disney'a. I zapoznać się z tematem przyklejonym http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html Ale ogólnie trzeba mieć zgody właścicieli majątkowych praw autorskich do postaci oraz ewentualnie pozwolenia właścicieli praw ochronnych z tytułu ochrony zastrzeżonego znaku towarowego...

Bardzo dziekuje za odpowiedź.
Nasuneło mi sie jeszcze jedno pytanie: czy w momencie kiedy by została wprowadzona pewna zmiana np. w nazwie znanej postaci z " Mickey" na Mickeyy" albo gdyby wizerunek przypominał Mickey ale nie byłby identyczny ze znaną postacią to czy w tym przypadku następuje również łamanie prawa?
Znalazłam na jednej ze stron internetowych oferujących rózne produkty na sprzedaż, znaną postać z bajki, ale obok tej postaci była informacja, że "ta postać jest postacią z kreskówek Walta Disneya". Czy właściciel serwisu łamie w tym momenie prawo?

Dziekuję serdecznie za odpowiedź.

Zależy jakie to będą zmiany w postaci, czy będzie to utwór zależy (opracowanie) czy tylko utwór inspirowany daną postacią. Napewno jeśli nazwa jak i wygląd będą podobne to można tu mówić o opracowaniu na które również potrzebna jest zgoda. Sam zmiana nazwy też nic nie zmieni, jesli postać jest podobna czy taka sama.

Co do strony - to nie wiem czy ma pozwolenie (licencje) na prowadzenie takiej działalności - jeśli tak, jest to legalne i nie narusza prawa osób trzecich (właścicieli praw do tych postaci).

Powrót