Wykorzystasnie wizerunku osoby bez zgody

• Autor wątku Autor wątku imperium2012
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

imperium2012

Użytkownik
Odpowiedzi
146
witam, jesli zamieszczam w zlym miejscu prosze o przeniesienie.
pewien klub muzyczny na imprezie ktorego uczestniczylam zamiescil moje kompromitujace zdjecie. na prosbe o usuniecie zdjecia odpowiedziano, ze musiala by zostac usunieta cala galeria w zwiazku z czym zdjecie nie zostanie usuniete. na jaki art. moge sie powolac aby zmobilizowac administratora do usuniecia zdjecia. dodam, ze nie jestem osoba publiczna, nie bylo to zdjecie pozowane ani takie, za ktore otrzymalam wynagrodzenie.

imperium2012 napisał:
... na jaki art. moge sie powolac aby zmobilizowac administratora do usuniecia zdjecia. ...
Art. 81. Prawa autorskiego lecz należy zapoznać się z nim dokładnie i ze zrozumieniem. Szczególnie polecam użyć opcji Szukaj bo temat ochrony wizerunku był wielokrotnie omawiany.

leszekS- tak zapoznalam sie z tym art. jednak jest tam punkt mowiący ze
wizerunek został utrwalony tylko jako szczegół większej całości, co należy rozumieć albo jako sztafaż, albo przez udział tej osoby w jakiejś większej grupie. niestety na tym zdjeciu sa jeszcze 2 inne osoby, co prawda nie ogolnie znane ale sa. moze to to byc na moja niekorzysc, tym moze sie bronic administrator.

"Zezwolenie na rozpowszechnianie wizerunku osoby uwiecznionej na zdjęciu nie będzie konieczne w sytuacji, gdy osoba ta stanowi jedynie szczegół całości, takiej jak zgromadzenie, krajobraz, impreza publiczna lub konferencja naukowa" Przerabiałem osobiście. Gość nic nie ugrał, bo wlazł w kadr fotografowi a tematem zdjęcia był rynek miasta.

imperium2012 napisał:
... na tym zdjeciu sa jeszcze 2 inne osoby, co prawda nie ogolnie znane ale sa. ...
Tak, zostanie to uznane jako szczegół większej całości.

Jak wspominałem wyżej temat był wielokrotnie i ze szczegółami omawiany włącznie z przytaczaniem orzeczeń sądowych. Wykaż się minimalną własną inicjatywą i poszukaj na początek samodzielnie odpowiedzi.

szukalam i nie znalazlam niestety. natomiast po raz kolejny kontaktowalam sie z administratorem i powolujac sie na przepisy prawa dostalam odpowiedz, ze przy wejsciu do klubu jest regulamin, ktory mowi, ze wchodzac do srodka akceptuje panujace tam zasady min. fotografowanie bez zgody osob tam obecnych. prosze o wyrozumialosc i jakas podpowiedz co powinnam teraz zrobic.

Powrót