Wykorzystywanie fragmentu utworu objętego prawem autorskim?

• Autor wątku Autor wątku magisterr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magisterr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam!

Ostatnio wdałem się w dyskusję z moimi znajomymi na temat tzw. "samplingu". W muzyce jest to użycie fragmentu wcześniej dokonanego nagrania muzycznego, zwanego samplem jako elementu tworzonego utworu.

Moje pytanie brzmi, czy według prawa jest to dozwolone? Czy wydawanie i czerpanie korzyści z utworu stworzonego właśnie na bazie "sampli" z cudzego utworu, do którego nie masz praw autorskich? Oczywiście nie będzie to wykorzystanie go w 100%, chodzi głównie o jakieś ~5-10 sekund które zostaje zapętlone itp. (głównie wykorzystywane w Hip-Hopie) Przeglądałem ustawę o prawie autorskim i prawach pokrewnych, ale nie znalazłem nic konkretnego na ten temat (nie szukałem dokładnie, na szybko przeleciałem cały tekst więc mogłem coś przeoczyć :D)

Ostatnia edycja:
Myślę, ze ten przepis zawiera odpowiedź na twoje pytanie:
Przepis prawny:
Art. 29. 1. Wolno przytaczać w utworach stanowiących samoistną całość urywki rozpowszechnionych utworów lub drobne utwory w całości, w zakresie uzasadnionym wyjaśnianiem, analizą krytyczną, nauczaniem lub prawami gatunku twórczości.
2. Wolno w celach dydaktycznych i naukowych zamieszczać rozpowszechnione drobne utwory lub fragmenty większych utworów w podręcznikach i wypisach.
3. W przypadkach, o których mowa w ust. 2, twórcy przysługuje prawo do wynagrodzenia.

Dla mnie np to tak nie do końca jasne
Mam podobną sytuację, a dokładniej -
Przygotowałem na pewne forum do jednego z działów krótkie kilku-nasto sekundowe intro (oczywiście cele niekomercyjne - nikt nie czerpie korzyści, dostęp dla wszystkich).
Obraz/wizję robię sam ale gorzej z fonią - jako iż nie jestem muzykiem, to przesiedziałem w necie trochę czasu w poszukiwaniu czegoś za free i z możliwością wykorzystania.
Za wiele nie znalazłem przy czym natknąłem się np na takie coś:
.... udostępnił do bezpłatnego pobrania swój utwór pt. .... z wydanego 4 lata temu albumu ....
15 sekund z tego 4min kawałka załatwiło by sprawę
ale jest tam tylko napisane - udostępnił do bezpłatnego pobrania.

Jak do tego podejść?

No to znaczy, że na rozpowszechnianie potrzeba zgody.

w Internecie bywają różne dziwne, niesprawdzone albo nieaktualne informacje... Najlepiej mieć pisemną (mailową) zgodę autora / właściciela praw autorskich. A w niektórych przypadkach można posiłkować się prawem do cytatu - vide http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html
...(oczywiście cele niekomercyjne - nikt nie czerpie korzyści, dostęp dla wszystkich).
a nie ma na tym forum żadnych reklam czy też kont premium...?

Źle może się wysłowiłem
Miałem na myśli to, iż dostęp do wszystkich działów i zasobów forum jest ogólnodostępny i w pełni bezpłatny, nawet bez rejestracji.
Oczywiście jeśli ktoś chce zabrać głos w jakiejś dyskusji, to jak jest to w standardzie wymagana jest rejestracja, podobnie jak i choćby tu.
W dziale ("subdomenie") do którego przygotowywałem owo coś - nie ma i żadnych reklam, wstęp wolny.

Powrót