Wykorzystywanie mojego zdjęcia na stronie internetowej byłego kontrahenta

• Autor wątku Autor wątku mlzn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mlzn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie,
Mam pewien problem dotyczący publikacji mojego zdjęcia na stronie internetowej. Swego czasu współpracowałam na umowie B2B z pewną firmą. Poproszono mnie wtedy o dostarczenie zdjęcia w celu wklejenia w zakładce kontakt na stronie, wraz z moim imieniem i nazwiskiem, a także pełnioną funkcją w firmie. Dodatkowo podano nr tel i adres email, ale tylko służbowe.
Od 2 miesięcy nie współpracuję już z tą firmą, kontrakt został rozwiązany za porozumieniem stron. Firma ta jednak nadal wykorzystuje moje zdjęcie oraz imię i nazwisko i przedstawia mnie jako swojego pracownika (kontrahenta). Jakieś 3 tygodnie po rozwiązaniu umowy o współpracę, napisałam do byłego kontrahenta email z prośbą o usunięcie rzeczonego zdjęcia i danych osobowych. Email pozostał bez odpowiedzi, a wizerunek nadal widnieje.
Nie chcę być kojarzona z tą firmą oraz nie chcę aby wykorzystywano mój wizerunek oraz imię i nazwisko na ich stronie www. Co mogę zrobić w tej sytuacji?

Ostatnia edycja:
Skontaktuj się z Inspektorem Ochrony Danych Osobowych w tej firmie.

mlzn napisał:
... napisałam do byłego kontrahenta email z prośbą o usunięcie rzeczonego zdjęcia ...
Nie pisz maila ale wyślij pismo zpo normalną pocztą. Zażądaj w nim natychmiastowego zaprzestania rozpowszechniania Twojego wizerunku oraz zaprzestania przetwarzania Twoich danych osobowy. Poinformuj, że brak reakcji będzie wiązał się z roszczeniami cywilnoprawnymi oraz odpowiedzialnością karną.

Powrót