Wykorzystywanie sprawozdania studenta bez jego zgody.

• Autor wątku Autor wątku JanuszPrawny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JanuszPrawny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem nowy na tym forum. Szukałem informacji na temat pytania, bezskutecznie, więc uznałem, że podobne pytanie nie zaistniało na forum.

Jeżeli wybrałem zły dział, proszę o przeniesienie tematu.

Jeden z wykładowców ostatnio nakazał nam dokumentować zrzutami ekranu projekt i stworzyć sprawozdanie z wykorzystaniem ich. Następnie poinformował nas, że nasze prace zostaną wykorzystane jako poradnik dla młodszych roczników. Ze względu na jego olbrzymie lenistwo, nieróbstwo i odrazę do niego całego naszego kierunku, nie chcemy mu na to pozwolić.

Czy istnieje sposób, by prawnie powstrzymać go od wykorzystywania naszych prac w jakichkolwiek celach poza oceną ich? Najlepszym pomysłem, na jaki wpadliśmy z kolegami było nałożenie znaku wodnego na screeny o treści:
" COPYRIGHT © 2017 All Rights Reserved
by <tutaj imię i nazwisko autora> "
i wrzucenie tego samego do stopki dokumentu worda zabezpieczonego przed edycją. Czy wówczas wykładowca straciłby prawo do wykorzystywania naszych sprawozdań na wykładach? Może macie jakieś alternatywne, lepsze pomysły?

Ostatnia edycja:
JanuszPrawny napisał:
... Czy istnieje sposób, by prawnie powstrzymać go od wykorzystywania naszych prac w jakichkolwiek celach poza oceną ich? ...
Nic nie musicie robić, Wasze prace są chronione z mocy ustawy. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie będzie naruszeniem Waszych praw autorskich ze wszystkimi konsekwencjami. Możecie owego wykładowcę po prostu uświadomić co do tego faktu.

Oznaczenie utworu nie ma żadnego znaczenia w odniesieniu do ochrony.

Powrót