Wykorzystywanie wizerunku osoby publicznej w celach komercyjnych

• Autor wątku Autor wątku Daryl96
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Daryl96

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam pytanie odnośnie wykorzystywania wizerunku osoby publicznej w celach komercyjnych. Przejrzałem trochę różnych tematów i informacji na ten temat i nie do końca jestem pewien odpowiedzi na to pytanie. Wiele stron twierdzi, że żeby wykorzystywać wizerunek takiej osoby w celach komercyjnych, trzeba mieć jej zgodę poprzez wypowiedź ustną czy pisemną. Przykładowo chciałbym tworzyć figurki znanych sportowców i aktorów z zagranicy w celach komercyjnych (na przykład sprzedaż ich na allegro) i zakładam, że uzyskanie zgody od takich osób graniczy z cudem dla takiego szarego Kowalskiego. Dlatego czy istnieje sposób na obejście takiego rozwiązania by móc prowadzić sprzedaż bez łamania prawa, czy jednak trzeba uzyskać tę zgodę od danej osoby? W przypadku zgody, czy właśnie wystarczy ona np w formie pisemnej poprzez wiadomość na Facebooku, czy jednak musi to być innej formie? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Daryl96 napisał:
... Wiele stron twierdzi, że żeby wykorzystywać wizerunek takiej osoby w celach komercyjnych, trzeba mieć jej zgodę poprzez wypowiedź ustną czy pisemną. ...
Twierdzi prawidłowo, musi być zgoda. W Twoim interesie jest mieć ją tak udokumentowaną aby dający zgodę był zidentyfikowany bez wątpliwości.

Powrót