Wykorzystywanie zdjęć bez wiedzy autora.

• Autor wątku Autor wątku Kurczaak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kurczaak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Zajmuję się fotografią motoryzacyjną i ostatnio spotkałem się z takimi dwoma 'kradzieżami':

Powstały plakaty reklamujące pewną imprezę motoryzacyjną, w których wykorzystane było zdjęcie mojego autorstwa. Rozpowszechnione zarówno w internecie jak i w druku i rozwieszone na mieście. Oczywiście bez mojej jakiejkolwiek wiedzy i zgody.

Druga sprawa
Wykorzystanie fragmentu zdjęcia mojego autorstwa jako tła na stronie internetowej pewnej głośnej imprezy moto w Warszawie z ostatnich tygodni.

Co z tym można zrobić, jakie 'dowody' musiałbym posiadać i od czego najlepiej zacząć. Pisać do organizatorów tych imprez czy od razu gdzieś dalej.?

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam

Zależy co chce Pan z tym zrobić. Jeżeli posiada Pan dowody w stylu np. negatywów cyfrowych (RAW) lub zwykła taśma filmu, to bez przeszkód udowodni pan autorstwo - to że jest pan twórcą.
Może się Pan ubiegać o zaprzestanie dalszej publikacji lub wycenić swoją twórczość i żądać zapłaty. Ostatecznie za czyn, którego się dopuścili są przewidziane również sankcje karne:
Przepis prawny:
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Art. 116.

1. Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom rozpowszechnia cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w ust. 1 w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

Pozdrawiam :cool:

Tak jest, negatywy posiadam i o tym, że mogę swoje udowodnić doskonale wiem.
Bardziej chodzi mi o to czy muszę mieć dowody np na to, że plakaty wisiały na mieście? Świadków czy zdjęcia tych plakatów?

Czyli pisać do organizatorów wyjaśniając sprawę i stawiając swoje warunki?

Jeżeli zechce Pan ukarać firmę, która bezprawnie korzystała z Pana zdjęć na podstawie art. 166 UOPAiPP to warto mieć potwierdzenie skorzystania z tych zdjęć. Jeżeli natomiast będzie chciał Pan dochodzić praw w postaci zaprzestania lub uzyskania wynagrodzenia, to osoby które się tego dopuściły wiedzą o tym ;)

Swoją drogą osobą winną nie musi być organizator imprezy, może to być firma która była odpowiedzialna za kampanię reklamową.

Pozdrawiam :cool:

No, dowody na dokonanie naruszeń, niezależnie od postępowania, muszą być, a więc egzemplarze plakatów drukowanych, czy ich zdjęć, kiedy były rozlepione, (tu dobrze by było mieć chyba jeszcze świadków), co do materiałów na stronach Internetowych - tylko print-screeny uwiarygodnione u notariusza.

Odpowiadają wszyscy, którzy w jakiś sposób wykorzystywali twoje dzieła (zakładam, że zdjęcia spełniały warunki do posiadania ochrony autorsko - prawnej w myśl Art.1. upaipp) - a więc zarówno osoby / firmy opracowujące plakaty czy strony www, jak i osoby / firmy, które takie materiały następnie wykorzystywały w swojej działalności.

Przy składaniu doniesienia na prokuraturę (Art.115. oraz 116.upaipp) lub z powództwa cywilnego (Art.78. oraz 79, 80.) można zaznaczyć, aby w zakresie zabezpieczenia dowodów zabezpieczono również komputery sprawców. To bywa boleśniejsze od samego naruszenia....

Poszukaj na forum, było wiele wątków o wykorzystywaniu cudzych fotografii, z bardzo szczegółowymi opisami co robić....

Powrót