Wykorzystywanie zdjęć z galerii

• Autor wątku Autor wątku pasikonik1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pasikonik1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Prowadzę stronę www na której zamieszczam różnego rodzaju informacje z lokalnych wydarzeń. Wykonuję również zdjęcia, które zamieszczam na stronie w galerii. Kilka dni temu duża gazeta regionalna napisała o wydarzeniu o którym pisałem (nikogo z redakcji gazety nie było na tym wydarzeniu) i zamieściła zdjęcie pobrane z mojej strony. Dodatkowo ta gazeta wykorzystała zdjęcia z mojej galerii wstawiając je do swojej. Zdjęcia są podpisane: autor:adres mojej strony.
Czy gazeta bez wiedzy i zgody może w ten sposób wykorzystywać moje materiały?

gazeta nie miała prawa bez twojej zgody wykorzystywać twoich zdjęć

pasikonik1 napisał:
Prowadzę stronę www na której zamieszczam różnego rodzaju informacje z lokalnych wydarzeń. (...) Kilka dni temu duża gazeta regionalna napisała o wydarzeniu o którym pisałem (nikogo z redakcji gazety nie było na tym wydarzeniu) i zamieściła zdjęcie pobrane z mojej strony.
Z twojego opisu wynika, że twój portal posiada charakter wydawnictw prasowego (w świetle USTAWY z dnia 26 stycznia 1984 r. 'Prawo prasowe'). USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" (zwana dalej upaipp) - podkreślenie moje:
Przepis prawny:
Art. 25.
1. Wolno rozpowszechniać w celach informacyjnych w prasie, radiu i telewizji:
1) już rozpowszechnione:
a) sprawozdania o aktualnych wydarzeniach,
b) aktualne artykuły na tematy polityczne, gospodarcze lub religijne, chyba że zostało wyraźnie zastrzeżone, że ich dalsze rozpowszechnianie jest zabronione,
c) aktualne wypowiedzi i fotografie reporterskie;
2) krótkie wyciągi ze sprawozdań i artykułów, o których mowa w pkt 1 lit. a i b;
3) przeglądy publikacji i utworów rozpowszechnionych;
4) mowy wygłoszone na publicznych zebraniach i rozprawach; nie upoważnia to jednak do publikacji zbiorów mów jednej osoby;
5) krótkie streszczenia rozpowszechnionych utworów.

2. Za korzystanie z utworów, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b i c, twórcy przysługuje prawo do wynagrodzenia.

3. Rozpowszechnianie utworów na podstawie ust. 1 jest dozwolone zarówno w oryginale, jak i w tłumaczeniu.

4. Przepisy ust. 1–3 stosuje się odpowiednio do publicznego udostępniania utworów w taki sposób, aby każdy mógł mieć do nich dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, z tym że jeżeli wypłata wynagrodzenia, o którym mowa w ust. 2, nie nastąpiła na podstawie umowy z uprawnionym, wynagrodzenie jest wypłacane za pośrednictwem właściwej organizacji zbiorowego zarządzania prawami autorskimi lub prawami pokrewnymi.
jeśli więc fotografie użyte do zilustrowania artykułu w gazecie miały charakter reporterski, gazeta mogła je wykorzystać bez konieczności uzyskiwania twojej zgody, jednakże należy ci się, jako autorowi, wynagrodzenie za ich wykorzystanie.
Dodatkowo ta gazeta wykorzystała zdjęcia z mojej galerii wstawiając je do swojej. Zdjęcia są podpisane: autor:adres mojej strony.
W tym przypadku, nie mieli moim zdaniem prawa tego zrobić bez uzyskania twojej zgody. Ale, nawet jeśli potraktowali to także jako przywilej z Art.25. upaipp. to i tak powinni wypłacić Ci wynagrodzenie. Nie wypłacając, naruszyliby więc twoje majątkowe prawa autorskie do rozpowszechnionych zdjęć, odpowiedzialność za takie działanie:
  • Art.116. - odpowiedzialność karna.
  • Art.79. - 80. - odpowiedzialność cywilna

Dzięki za odpowiedź. Wynika z tego, że prasa może bezkarnie korzystać z materiałów tworzonych przez innych.
Mam tylko wątpliwości co do przekopiowywania zdjęć z galerii do galerii. Czy to jest wykorzystywanie w celach informacyjnych, czy komercyjnych?
Jakich pieniędzy mogę teraz od nich rządać i w jaki sposób?
Czy wpisanie jako autora zdjęć adresu strony nie narusza moich praw autorskich?
Pozdrawiam.

pasikonik1 napisał:
Wynika z tego, że prasa może bezkarnie korzystać z materiałów tworzonych przez innych.
nie bezkarnie, tylko ustawodawca przewidział taką możliwość, zapewne mając na myśli stworzenie możliwości szerokiego i szybkiego rozpowszechniania materiałów dziennikarskich. Wynagrodzenie się przecież w większości przypadków należy, jeśli nie chcą zapłacić pozostaje sąd.
Mam tylko wątpliwości co do przekopiowywania zdjęć z galerii do galerii. Czy to jest wykorzystywanie w celach informacyjnych, czy komercyjnych?
wiesz, wiele zależy od charakteru zdjęć i charakteru samej galerii, trudno jest cokolwiek odpowiedzialnego powiedzieć na podstawie kilku słów opisu. Jeśli jest to galeria odnosząca się do wydarzeń bieżących, to Art.25. wydawałby się usprawiedliwiony, ale jeśli to jest galeria typu archiwum, to powiedziałbym, że nie. Ale tak czy inaczej, wynagrodzenie Ci się należy.
Jakich pieniędzy mogę teraz od nich żądać i w jaki sposób?
trzeba wycenić te zdjęcia wg zwyczajowych stawek obowiązujących w danej branży. Możesz się też wspomóc tabelami http://www.zpaf.pl/. Trzeba wystosować pismo jako autor zdjęć z żądaniem wypłacenia wynagrodzenia za wykorzystanie tych zdjęć. Wysłać listem poleconym za potwierdzeniem odbioru. I spokojnie poczekać na reakcję.
Czy wpisanie jako autora zdjęć adresu strony nie narusza moich praw autorskich?
Zasadniczo, zgodnie z upaipp:
Przepis prawny:
Art. 34.
Można korzystać z utworów w granicach dozwolonego użytku pod warunkiem wymienienia imienia i nazwiska twórcy oraz źródła. Podanie twórcy i źródła powinno uwzględniać istniejące możliwości. Twórcy nie przysługuje prawo do wynagrodzenia, chyba że ustawa stanowi inaczej.
jednakże, jeśli zdjęcia nie były podpisane twoim nazwiskiem (lub nie było takiej informacji na twojej tronie) to zamieszczając źródło mogliby się być może wybronić. A jeśli zdjęcia były podpisane lub na twojej stronie jest wyraźnie zamieszczona informacja o twoim autorstwie, to wtedy można by próbować.

Powrót