Wykorzystywanie zdjęć z internetu na własnej stronie

• Autor wątku Autor wątku niccoludzkie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niccoludzkie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, przejrzałam forum, ale niestety nie znalazłam odpowiedzi na trapiące mnie pytanie.

Chciałabym prowadzić stronę internetową, gdzie wrzucałabym różne nowinki z internetu. Chciałabym umieszczać na niej sylwetki artystów, czy ciekawe wydarzenia.

Struktura polegałaby na wstawieniu fotki, pracy artysty i umieszczeniu pod nią krótkiej informacji na temat twórcy. Czy jeżeli po kliknięciu na zdjęcie przekierowani bylibyśmy do źródła zdjęcia w tym przypadku strony internetowej artysty nadal byłoby to złamanie praw autorskich?

Czy tak samo miałaby się sprawa np. ze zdjęciem hmm ... powiedzmy najnowszego iPhon'a, czy butów Nike jeżeli nadal te zdjęcia służyłyby do przekierowania na stronę producenta?

tu przykład takiej strony
NOTCOT.ORG

Czy tak samo miałaby się sprawa np. ze zdjęciem hmm ... powiedzmy najnowszego iPhon'a, czy butów Nike jeżeli nadal te zdjęcia służyłyby do przekierowania na stronę producenta?

tu przykład takiej strony
NOTCOT.ORG[/QUOTE]

To już jest reklama :)

No jakby nie patrzeć jest to jakaś forma reklamy, ale bez porozumienia z producentem, czy twórcą, dlatego sprawa nie jest do końca dla mnie jasna. W końcu wykorzystywałabym zdjęcia, które są ich własnością.

Powrót