Wykorzystywanie zdjęć

• Autor wątku Autor wątku Elira
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
E

Elira

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry, mam pytanko nie wiem dokładnie w jakim dziale powinno się ono znajdować, jeśli źle trafiłam proszę o przeniesienie.
Moja córka w tym roku szkolnym przystąpi do komunii Świętej. Rodzice pozostałych dzieci "biorą" wspólnego fotografa i kamerzystę , który ma filmować i fotografować całe zajście i wszystkie dzieci. Zdjęcia i płyta z filmem trafi do wszystkich osób które się zdecydują zapłacić, Ja osobiście nie kupuje żadnego filmu i żadnych zdjęć , a jednocześnie nie chce aby moje dziecko było kamerowane i fotografowane, czy jest jakaś ustawa która chroni moje dziecko przed tym aby nikt bez mojej zgody nie miał prawa robić jej zdjęć i filmować ? Ja po prostu nie życzę sobie aby moja córka była w " obcych domach" na czyjejś płytce , czy na jakiś zdjęciach.
Dziękuje i pozdrawiam

Nie jest wymagana Twoja zgoda na filmowanie i fotografowanie.

Nie pozwalasz dziecku stawać tam gdzie fotografują czy kręcą film i tyle. Tylko czy Twoje dziecko nie będzie miało żalu do Ciebie gdy dorośnie? Jest to pamiątka na całe życie. W miejscach publicznych nikt nikomu nie zabroni fotografować...:o

Z tego co mi wiadomo kamerzysta i fotograf mają za zadanie kamerować/fotografować wszystkie dzieci, jak siedzą w ławkach , jak przystępują do komunii, więc nie ma możliwości odsunąć dziecka , bądź zasłonić. Co do "żalu" i "pamiątki" to już kwestia podejścia, wychowania, czyli sprawa indywidualna, a pisząc zapytanie o poradę prawną nie prosiłam o wygłaszanie opinii, to proszę zachować dla siebie ;)

Tak, braku poprawności języka polskiego. Bądź zatem konsekwentna w swoim synonimie i pisz "aparacić".

Pamiętajmy o tym, że czasownik kamerować i rzeczownik kamerowanie mają dzisiaj w starannej polszczyźnie wyłącznie status potoczności.
Prawdziwa entuzjastka i prawdziwy entuzjasta pięknej polszczyzny na pewno nie powiedzą nigdy kamerować, kamerowanie…

GUCIO-59 napisał:
Pamiętajmy o tym, że czasownik kamerować i rzeczownik kamerowanie mają dzisiaj w starannej polszczyźnie wyłącznie status potoczności. . …
Wybacz ale bzdury piszesz.

Nie wyrażenie zgody na filmowanie i fotografowanie równa się zeru. Param się fotografią od ponad 40-lat i nie może mi nikt w miejscu publicznym zabronić tych czynności a jest jeszcze coś takiego w torbie fotografa jak teleobiektyw... Zrobię zawsze zdjęcie jeśli tylko będzie taka moja wola. Głupotą jest więc zabranianie...:D:D:D
url

GUCIO-59 napisał:
Nie wyrażenie zgody na filmowanie i fotografowanie równa się zeru. ...
url
O tym Pytająca dowiedziała się już w drugim poście. Nie nakręcaj zbędnej dyskusji. Wystarczy już ofttopu.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
Wybacz ale bzdury piszesz.

Mam przed soba SJP, wydawnictwo PWN z 2015:

kamerować pot. «filmować kamerą wideo»

Miłego dnia życzę i mniej spinania sie. Słowo normalnie występuje w słowniku i jest poprawne. Może niezbyt ładne i wykwintne, ale jak najbardziej istniejące.

PS... właśnie sprawdziłem. W wersji online SJP wydawnictwa PWN słowo również występuje

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót