Wykorzytanie zdjęć do celów komercyjnych bez wiedzy i zgody autora.

• Autor wątku Autor wątku kbr5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kbr5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące powyższego tytułu.
Sprawa w skrócie wygląda następująco:
Pracując w pewnej kawiarnii prowadziłam właścicielom instagrama, robiłam zdjęcia deserów itp zachęcając do przyjścia do kawiarnii. Zdjęcia wysyłałam właścicielce by ona mogła dodać tk również na Facebooka. Pomijając fakt, że miałam mieć to dodatkowo płacone. Ale nieważne.
Po mało przyjemnym odejściu z pracy usunęłam zdjęcia mojego autorstwa z Instagrama, niestety do tej pory nie doczekałam się usunięcia przez właścicieli moim zdjęc z Facebook’a. Są to dość charakterystyczni ludzie, więc chciałam dać sobie z tym spokoj.
Po ponad pół roku nieobecności w mieście i moim powiecie bardzo się zaskoczyłam a mianowicie na kawiarnii widnieje sporej wielkości bilboard (wielkość ściany budynku) przedstawiający kolaż zdjęc z ciastami itp gdzie jedno ze zdjęć jest mojego autorstwa.
Napisałam wiadomość do właścicielki, ale ona odpowiedziała mi, że zdjęcia wykonywałam w trakcie pracy, więc nie wie o czym do niej piszę... Nikt ani razu nie wspomniał, że będą one wykorzystane do takiej reklamy. Właściciele uważają, że mogą wszystko. Czy mam jakieś szanse w tej sytuacji? Oprócz tego okazało się, że nie odkładali na mnie składek ZUS. Naprawdę nie wiem co robić, ale jie chciałabym, żeby uważali, że mogą tak oszukiwać i traktować ludzi. Bardzo proszę o poradę i pozdrawiam.

Zacznij od Szukaj - utwór pracowniczy, potem - licencja domniemana.

Powrót