wykreślenie hipoteki z księgi wieczystej -problem z pełnomocnictwami

• Autor wątku Autor wątku michall36_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michall36_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Kupiłem mieszkanie które ma obciążoną hipotekę (kredyt poprzedniego właściciela) przy zakupie kredy został spłacony a ja otrzymałem od byłego właściciela zgodę banku na wykreślenie wierzytelności z banku (oryginał) + ciąg pełnomocnictw osób podpisujący tą zgodę (było to ksero/ kolorowe).
Przy przyjmowaniu wniosku w Sądzie, Pani referent oznajmiła mi, że w zasadzie to chyba powinien być oryginał i ona nie wie czy Sędzia Orzecznik wyda zgodę na wykreślenie hipoteki.

Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją i czy faktycznie pełnomocnictwa powinny być w oryginale?

Jeżeli to ksero/odpisy pełnomocnictw to powinny być potwierdzone za zgodność z oryginałem.

Rozumiem. Czyli to jest podstawą aby sąd odrzucił wniosek o wykreślenie hipoteki?

Nie. Natomiast sąd może wezwać do uzupełnienia tego braku poprzez przedłożenie odpisów pełnomocnictw potwierdzonych za zgodność z oryginałem. Z racji tego, że chodzi o postępowanie w sprawie wieczystoksięgowej, proponowałbym samodzielnie zwrócenie się do banku o przedłożenie takich odpisów i przesłanie ich do sądu wraz z krótkim pismem przewodnim - uzupełnienie złożonego wniosku. Takie postępowania trwają miesiącami, więc nie ma co czekać na wezwanie z sądu.

Powrót