Wykreślenie wpisów komorniczych z działu III Księgi Wieczystej Nieruchomości gruntowe

• Autor wątku Autor wątku PIODOOR
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PIODOOR

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Dzień dobry,
Mam następujący problem:
W lutym bieżącego roku zakupiłem dwie działki budowlane od pewnej firmy. Dokonałem 100% płatności w dniu zakupu. Został sporządzony akt notarialny umowy warunkowej (warunkiem było nieskorzystanie przez Wójta gminy z prawa pierwokupu). Wójt wydał decyzję po około tygodniu. W księdze wieczystej w dziale III w momencie zakupu znajdowały się wpisy dotyczące toczących się postępowań komorniczych, jednak Notariusz i sprzedawca przedstawili dokumenty (wnioski komornika o wykreślenie ww. wpisów), które na chwilę zakupu gwarantowały w niedługiej przyszłości wykreślenie wpisów i ostrzeżeń z działu III. W umowie warunkowej zawarliśmy zapis, że przeniesienie własności nastąpi tydzień po otrzymaniu decyzji wójta gminy, jednak nie wcześniej jak po wykreśleniu wpisów z działu III. Rzeczywiście, po około miesiącu wpisy z działu III wymienione w akcie notarialnym zostały wykreślone, niestety w międzyczasie pojawiły się kolejne wpisy o innych toczących się postępowaniach.
Obecnie minęły już ponad 3 miesiące od daty zakupu, ja chciałbym rozpocząć w niedalekiej przyszłości rozpocząć budowę, jednak sprzedawca ciągle mnie zwodzi, że już niedługo będzie wszystko załatwione. Sprawa z dnia na dzień robi się coraz bardziej poważna dlatego mam kilka pytań:

1. Czy mogę zwrócić się jako osoba, która zakupiła grunt i wpłaciła całą kwotę do komornika prowadzącego postępowanie egzekucyjne z prośbą o wydanie zgody na wykreślenie wpisów z działu III księgi wieczystej, która zostanie utworzona dla tych dwóch działek (księga wieczysta, w której widnieją wpisy obejmuje około 50 działek budowlanych z czego ja zakupiłem jedynie dwie, które zostaną odłączone i zostaną utworzone nowe księgi. Wydaje mi się, że pozostałe 48 działek na pewno znacząco przekracza kwoty długu, o który toczy się postępowanie)? Wpłacając całą kwotę zakupu i nie mając teraz pełnych praw do gruntu jestem przecież również wierzycielem. Czy komornik może wydać taką zgodę?

2. Czy mogę wystąpić do komornika z prośbą o wezwanie dłużnika i zorganizowanie trójstronnego spotkania w celu wyjaśnienia sprawy?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

1. Nie. Poczytaj 527kc i dalsze.
2. Co da takie spotkanie gdy, nabyłeś obciążone nieruchomości, wiedziałeś o długach i mogłeś przewidzieć pojawienie się innych wierzycieli.

Dziękuję za odpowiedź. Mam jednak pewne wątpliwości:

1. Czy 527kc ma zastosowanie w przypadku, kiedy wartość obciążonej nieruchomości to np. 50 mln zł a wartość wierzytelności to 30 tys. zł ? Nie ma to żadnego znaczenia, że wartość obciążonej nieruchomości znacząco przekracza wierzytelności? Nawet w przypadku odłączenia dwóch działek (wartość 250 tys.) to i tak pozostała nieruchomość zabezpiecza dług.

2. Nabyłem nieruchomość z wzmiankami komorniczymi, dla których były już złożone wnioski komornika o ich wykreślenie. W jaki sposób miałem przewidzieć kolejne wpisy i inne sprawy komornicze? Na spotkaniu mógłbym się dowiedzieć jak faktycznie wygląda sprawa, bo niestety ale Sprzedawca nie udziela mi rzetelnych informacji.

PIODOOR napisał:
W jaki sposób miałem przewidzieć kolejne wpisy i inne sprawy komornicze?

Choćby dlatego, że już jakieś były.

Jakoś mnie ta odpowiedź nie przekonuje. Oczywiście wiedziałem o postępowaniu komorniczym, jednak zostało ono wyjaśnione, a zadłużenie uregulowane. W chwili zakupu działka nie była obciążona żadnym innym postępowaniem komorniczym.
Oczywiście można ocenić ryzyko jako nieco większe, gdyż można było domniemać, że skoro było jedno postępowanie, to będzie następne, jednak ja bym tu nie generalizował. To, że ktoś dostanie mandat za przekroczenie prędkości wcale nie musi świadczyć o tym, że otrzyma kolejny, gdyż może następnym razem jeździć ostrożnie.

Wracając do tematu:

Znalazłem taki zapis:
Czynność prawna dłużnika jest dokonana z pokrzywdzeniem wierzycieli, jeżeli wskutek tej czynności dłużnik stał się:
niewypłacalny albo
niewypłacalny w wyższym stopniu, niż był przed dokonaniem czynności.

W przypadku odłączenia dwóch malutkich działeczek, dłużnik wcale nie stanie się niewypłacalny, lub mniej wypłacalny, gdyż wartość całej nieruchomości (około 50 działek budowlanych) znacząco przekracza wartość zadłużenia.

Każde uszczuplenie majątku z którego może się zaspokoić wierzycie/e jest pokrzywdzeniem, działaniem na niekorzyść.
Nabyłeś grunt mając świadomość trudnej sytuacji finansowej sprzedawcy. Fakt a nie domniemanie.
Czekasz na wydzielenie formalne w KW owych nabytych nieruchomości gruntowych.
W międzyczasie pojawiły się nowe wpisy ostrzeżenia. ( tak zrozumiałem)
Popełniłeś kardynalne błędy. Należało wydzielić grunt geodezyjnie sporządzić Umowy ( przedwstępną) poczekać na założenie nowych KW bez obciążeń i podpisać Umowę przyrzeczoną.
Jeżeli w tym stanie prawnym działki zostaną wydzielone obciążenie powędruje do nowej KW. Wobec czego nabyłeś jakby udział w owej nieruchomości. Twoja sytuacja przypomina problemy ludzi z deweloperami na skraju bankructwa. Sprzedający kręci i tylko z nim rozmawiaj. Komornik/cy nie są stroną a ty nie jesteś stroną w tych egzekucjach. Jako osoba trzecia możesz być pozwany z przepisów o ochronie wierzycieli by uznać Umowę jaką zawarłeś ze sprzedającym-dłużnikiem jako bezskuteczną.
Obawiam się, że działając w pojedynkę nie dasz rady.

Dziękuję Tobie bardzo, teraz uzyskałem rzetelną odpowiedź. Postaram się zatem wpłynąć na Sprzedawcą.
Sprawa jednak nie wygląda w ten sposób, że Sprzedawca (Dłużnik) jest w trudnej sytuacji finansowej. Po prostu jak udało mi się ustalić, wierzytelność dotyczy kwot, które wg. Sprzedawcy są niesłuszne i sprawa prawdopodobnie trafi do sądu. Są to małe kwoty (20 – 30 tys. zł). Działki są już podzielone geodezyjnie, jest zrobiony projekt osiedla i obecnie firma, od której kupiłem buduje kanalizację, wodociąg i drogę. Jedna z działek ma już osobną czystą księgę wieczystą, natomiast druga jest jeszcze w tej „dużej” księdze która obejmuje całość osiedla, w której są wpisy komornicze. Czy ja w obecnej sytuacji również jestem wierzycielem? Czy żeby stać się wierzycielem muszę złożyć pozew do sądu o nakaz przeniesienia własności?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Powrót