Wykreślenie z księgi wieczystej ostrzezenia

• Autor wątku Autor wątku Beata Sz.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Beata Sz.

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Mam postanowienie od komornika o umorzeniu postępowania egzekucyjnego wobec stwierdzenia bezskuteczności egzekucji (na zasadzie art. 824 par. 1 pkt 3kpc). Czy na podstawie tego pisma mogę wykreślić ostrzeżenie w księdze wieczystej?

Tak. Egzekucja została zakończona, zajęcia są uchylone

A nie powinien tego teraz robić komornik? Przynajmniej jeżeli chodzi o egzekucje rozpoczęte po 3 maja 2012?
Przepis prawny:
Art. 924. Wniosek o wpis do księgi wieczystej o wszczęciu egzekucji lub o usunięcie wpisu
§ 1.Jednocześnie z wysłaniem dłużnikowi wezwania komornik przesyła do sądu właściwego do prowadzenia księgi wieczystej wniosek o dokonanie w księdze wieczystej wpisu o wszczęciu egzekucji lub o złożenie wniosku do zbioru dokumentów.
§ 2. W razie umorzenia postępowania egzekucyjnego komornik składa wniosek o wykreślenie w księdze wieczystej wpisu o wszczęciu egzekucji lub o usunięcie wniosku o wszczęcie egzekucji ze zbioru dokumentów.

Nie znamy daty wszczęcia egzekucji. Zatem po prostu należy spytać w sądzie.

Egzekucja wszczęta była 2010 roku a postanowienie o umorzeniu w 2012 i tak w księgach do tej pory było, a teraz chcę uporządkować księgę

W takim przypadku Komornik nie ma obowiązku wykreślać wzmianki sam z siebie kończąc postępowanie. Udać się do kancelarii i złożyć wniosek o wydanie zaświadczenia o zakończeniu egzekucji z nieruchomości. Z takim pisemkiem do ksiąg wieczystych złożyć wniosek o wykreślenie wzmianki.

A dlaczego komornik umorzył egzekucję z nieruchomości na podstawie art.824 KPC ?

Właściwy tryb postępowania i podstawę umorzenia określa raczej przepis szczególny to jest art.985 KPC:

Art. 985. § 1. Jeżeli po drugiej licytacji żaden z wierzycieli nie przejął nieruchomości na własność, postępowanie egzekucyjne umarza się i nowa egzekucja z tej nieruchomości może być wszczęta dopiero po upływie 6 miesięcy od daty drugiej licytacji.

Ostatnia edycja:
Powrót