Wykreślenie z Urzędu Pracy osoby chorej na padaczkę

• Autor wątku Autor wątku damian92.0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

damian92.0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, z góry przepraszam jeżeli popełniłem błąd umieszczając tutaj temat, ale jestem nowy na forum. Mój problem wygląda następująco jestem chory na epilepsję, miałem 23.07.2014 stawić się do urzędu pracy, aby się podpisać jednak z powodu choroby nie mogłem stawić się w urzędzie pracy (od razu mówię, że nie byłem w szpitalu) miałem dosyć silne ataki, które trzymały mnie w domu, a dziś dostałem list z decyzją o wykreśleniu mnie z urzędu pracy na okres 120 dni. Chciałbym wiedzieć czy posiadając jakąś dokumentację o tym, że jestem chory na epilepsję mam szansę wytłumaczyć się i zostać ponownie zarejestrowanym, ponieważ jest to dla mnie bardzo ważna sprawa.

Idziesz do lekarza po zaświadczenie i do urzedu pracy, jak uznaja to ok jak nie to.. biednemu zawsze piasek w oczy.

damian92.0 napisał:
Chciałbym wiedzieć czy posiadając jakąś dokumentację o tym, że jestem chory na epilepsję mam szansę wytłumaczyć się i zostać ponownie zarejestrowanym,
Odwoływać się możesz. Ale na usprawiedliwienie niestawiennictwa miałeś 7 dni. Czemu nie skorzystałeś z tego prawa?

damian92.0 napisał:
Chciałbym wiedzieć czy posiadając jakąś dokumentację o tym, że jestem chory na epilepsję mam szansę wytłumaczyć się i zostać ponownie zarejestrowanym, ponieważ jest to dla mnie bardzo ważna sprawa.
Osoba bezrobotna to osoba zdolna w każdej chwili podjąć pracę. Jeśli bezrobotnemu niespodziewanie przytrafiła się niezdolność do pracy, to powinien to usprawiedliwić w terminie 7 dni od wyznaczonej daty stawiennictwa.
Jeśli PUP pozbawił Cię statusu bezrobotnego z uwagi na przekroczenie tych 7 dni, to zawsze masz prawo odwołać się od decyzji... jednak należy udokumentować fakt choroby w tym czasie.

Sam fakt chorowania na epilepsję nie stawia Cię na poziomie uprzywilejowanym, natomiast fakt, że w czasie wizyty wyznaczonej przez PUP miałeś akurat atak choroby, co poświadczysz zaświadczeniem od lekarza, może uchronić Cię przed utratą statusu bezrobotnego.

Ostatnia edycja:
Powrót