Wykroczenia plus zniewaga

• Autor wątku Autor wątku rozbojnik93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rozbojnik93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Zarejestrowałem kamerą samochodową wykroczenia związane z wyprzedzaniem na podwójnej ciągłej oraz na przejściu dla pieszych.
Jednym z pojazdów byłem ja. Stworzył zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym. Motocyklista uderzył pięścią podczas wyprzedzania w maskę mojego samochodu. A następnie pokazał środkowy palce - zniewaga. Czy w związku z tym mam jakieś szanse na odszkodowanie za próbę uszkodzenia mienia oraz zniewagę? Jak to zrobić?

Szanse masz zawsze. O ile oczywiście widać ładnie tablice. Na ile wyceniono stratę?

Tak wszystko ładnie widać.
Nie ma wyceny, bo nie ma straty

Możesz zgłosić wykroczenia drogowe dołączając nagranie, wtedy policja ukarze sprawcę zgodnie z przepisami prawa wykroczeń.
Jeżeli chodzi o próbę uszkodzenia mienia to nie jesteś w stanie nic tu ugrać. Nie ma straty, nie ma sprawy.
Jeżeli chodzi o zniewagę to możesz próbować, widziałem takie opinie, że pokazanie palca od pozdrowień może również być zniewagą. Do wyboru masz drogę cywilną lub karną. Ale czy warto sądzić się latami, żeby dostać 300 zł (bo takie bywają wyroki)? Zastanów się nad tym sam.

pistollo napisał:
Możesz zgłosić wykroczenia drogowe dołączając nagranie, wtedy policja ukarze sprawcę zgodnie z przepisami prawa wykroczeń.

Oczywiście nie obędzie się – mimo nagrania – bez przesłuchania Cię w jednostce Policji.

Powrót