Wykrozystywanie szablonu bez zgody autora

• Autor wątku Autor wątku hauauau
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hauauau

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam troszkę dziwny problem i myślę, że na tym forum znajdę odpowiedź :)

Zacznę od przedstawienia mojej sytuacji. Około 2,5 roku temu przyjąłem się prosto po szkole do firmy produkującej materiały budowlane, ale pracowałem jako grafik. Moja umowa wygasła 15 października 2016 roku. W tym czasie zrobiłem tej firmie stronę internetową która jest oparta o Wordpress (link będzie poniżej).

Szablon jest mój i tak naprawdę robiłem ją w domu, używając też własnego oprogramowania Adobe za które płacę abonament i to nie mało. W firmie oczywiście przez cały czas mojej "kariery" nie doczekałem się nawet dobrego laptopa z oprogramowaniem do grafiki. Zarobki najniższa krajowa, zero premii i za co kolwiek zabierali dniówki... szkoda dalej o tym pisać.

Gdy dowiedziałem się, że umowa nie zostanie mi przedłużona bo niby nie stać ich na grafika za 1360 zł miesięcznie to postanowiłem, zabronić im wykorzystywania mojego szablonu. Wcześniej jeszcze traktowałem ich ulgowo każąc dopisać chociaż pod moimi projektami, że to moja praca, niestety olewają mnie. Od tygodnia piszę maile i dałem im czas do piątku na wyłaczenie szablonu i moich grafik.

Robiłem im też 2 reklamy, które były wydrukowane w muratorze.

Na nic nie mają mojego pisemnego przeniesienia praw autorskich.

Czy w takiej sytuacji mogę żądać zaprzestania naruszania moich praw autorskich? Co mogę zrobić jeśli też wydrukowano moją reklamę w muratorze, (fakt, że ją dla nich robiłem ale na swoim oprogramowaniu).

podaję link do tej strony (jest skrócony aby nie widzieli, że pytam w ich sprawie)

***mod***
Proszę również o informację, czy mam prawo żądać odszkodowania za nadużycie mojej pracy.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót