Wykup a sprzedaz mieszkania po spadku...

• Autor wątku Autor wątku Michał1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michał1987

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam pewien problem i mam nadzieje że zamiesciłem go w dobrym dziale.
W tamtym roku zmarli oboje moi rodzice, zostawili mi 1\3 mieszkanie w ktorym aktualnie mieszkam, pozostałe 2\3 podzielone sa na moja starszą siostre ktora mieszka z mężem od 7 lat i brata ktory mieszka ze mną.
Jestem opiekunem prawnym i zarazem rodziną zastępcza na brata.
W mieszkaniu jestem zameldowany od 22 lat a brat od 14 (całe życie)
Po tresciwym przedstawieniu sytuacji zadaje moje pytanie.
A więc...

Wpadłem na pomysł z siostra aby wykupić mieszkanie ponieważ na dzien dzisiejszy jest ono spoldzielcze, sprzedać i podzielic sie gotowką spłacając przytym długi pozostałe po rodzicach.

Co muszę zrobić (sprawe o przepisanie mieszkania będe miał 30 marca) aby wykupić mieszkanie.

Czy obowiązuje mnie jakiś okres przed którym nie moge sprzedać mieszkania i co się stanie jeżeli je sprzedam przed upływem tego czasu.

Czy istnieje jakiś podatek odprowadzany od sprzedanego mieszkania jeżeli pieniądze z zakupu mam zamiar przeznaczyć na remont starej kamienicy??

Jakie kroki powinienem postawic pierwsze a ktore ostatnie aby cały interes odbył się jak najszybciej i jakie przeszkody moge napotkać podczas załatwiania tej sprawy:!:

Dziekuje za odpowiedzi.

UP!

Dalej mam nadzieje że ktoś mi pomoze...

O ile sie dobrze orientuje,to ktos z was będzie musiał najpierw zostac członkiem spóldzielni mieszkaniowej a nastepnie mozna wykupic mieszkanie.Szkoda,ze nie zdążyli tego zrobic rodzice.Po wykupie nie bedziecie mogli sprzedac mieszkania przez 5 lat gdyz stracicie prawo do bonifikaty.Sprzedac i przeznaczyc na remont innego mieszkania wydaje mi sie.,,,,,,,,,ze nie wolno jedynie np.zamienic na inne mieszkanie czy dom ale cena musi byc nie mniejsza od wyceny waszego mieszkania.Prosze po rozprawie w sadzie,jak uprawomocni sie pierwsze kroki skierowac do spóldzielni mieszkaniowej i dalej działac.

Powrót