wykup auta z leasingu konsumenckiego na fakture VAT i odsprzedaz tego samego dnia

• Autor wątku Autor wątku Meeve
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Meeve

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Proszę o przeniesienie jeśli zły dział.
Kilka dni temu złożyłam wniosek do swojego leasingodawcy (Masterlease) o wcześniejszy wykup samochodu z leasingu konsumenckiego (nie mam firmy). Samochód chcę jak najszybciej sprzedać. Wykup będzie standardowo, kwota netto plus 23% VAT, firma wystawi fakturę. Czy mogę tego samego dnia odsprzedać to auto innej firmie lub osobie prywatnej bez rejestracji samochodu? Jeśli tak, czy muszę od tego zapłacić jakikolwiek podatek? Samochód odsprzedaje po wyższej cenie niż będzie na fakturze, ale to tylko ze względu na to, że na początku leasingu wniosłam opłatę wstępna 30% (nie licząc rat spłacanych przez 2 lata leasingu). I co w takiej sytuacji z OC/AC? Mam specyficzna formę AC/OC w Masterlease płatną co miesiąc, która jak usłyszałam zakończy się z dniem sprzedaży i kupujący ma obowiązek ubezpieczenia samochodu min OC.

Jeśli jest w Polsce jednak obowiązek zarejestrowania auta po każdym zakupie proszę o sprostowanie. Wtedy niestety z tego co rozumiem muszę odczekać około miesiąca na dowód stały.

Z góry dziękuje za pomoc!

Powrót