Wykup auta z leasingu

• Autor wątku Autor wątku bwr96091
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bwr96091

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
To mój pierwszy wpis na forum, tak więc, Witam Serdecznie.

Prowadzę JDG (IT), ryczałt 12%, płatnik VAT.

Kończy mi się leasing auta. Z tego co wiem, mam do wyboru:
  1. Księgowanie FV (wrzucenie auta do firmy)
  2. Nie księgowanie FV (nie wrzucanie auta do firmy)
  • W opcji nr. 2, sprzedaje auto jako osoba prywatna, płacę 3% podatku (bez VATu), wszystko zgodnie z zasadami.
  • Aczkolwiek, potencjalny kupujący, zapytał mnie czy mógłbym wystawić FV (aby nie musiał płacić 2% PCC) [kupił by auto na firmę]

Pytanie:
Czy gdybym wprowadził auto do firmy po wykupie i wystawił FV przy sprzedaży, to jest to dla mnie mniej korzystna opcja niż gdybym sprzedawał jako osoba prywatna ?

Myślę że jako osoba pracująca w branży IT z matematyką nie masz żadnego problemu 😉

Najkorzystniejsza opcja jest wykup prywatny, przekazanie go w darowiźnie komuś z tzw. grupy zero a następnie sprzedaż przez te osobę.

W każdym innym wypadku wystąpi obowiązek podatkowy.

Jeśli masz kogoś kto prowadzi Ci księgowość to dopytaj o szczegóły, jeśli chodzi o cyferki.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Oczywiście żeby wszystko było legalnie darowizna nie może być pozorna...Ale też i obdarowany może się "odpłacić" darując zwrotnie kwotę ze sprzedaży samochodu. Obdarowany musi wypełnić odpowiedni druk do US. Dalej ślisko, a aparat kontrolny ma coraz więcej środków.
Przy JDG forma wykupu z leasingu raczej nie ma znaczenia.

WCJ napisał:
Oczywiście żeby wszystko było legalnie darowizna nie może być pozorna...Ale też i obdarowany może się "odpłacić" darując zwrotnie kwotę ze sprzedaży samochodu. Obdarowany musi wypełnić odpowiedni druk do US. Dalej ślisko, a aparat kontrolny ma coraz więcej środków.
Przy JDG forma wykupu z leasingu raczej nie ma znaczenia.

Koleżanka ma akurat sytuację, że może będzie darowiznę w postaci samochodu o wartości 100 tys zł przekazywała w rodzinie najbliższej. To rozumiem, że w druga stronę darowizna w postaci $ np. 80 tys byłaby czymś pozytywnym ? Właśnie myśleliśmy, że taka "wymiana" to trochę podejrzana jest i jak transakcja wygląda :)

@atomson nigdy nie wiesz czy US Ci nie zakwestionuje transakcji i będziesz później musiał bujać się po Sądach - jest ryzyko jest zabawa ;)

Doceniam chęc pomocy, ale warto sprostować kilka rzeczy.

Najkorzystniejsza opcja jest wykup prywatny, przekazanie go w darowiźnie komuś z tzw. grupy zero a następnie sprzedaż przez te osobę.
Tak, ale to już wkracza w oszustwo podatkowe.

W każdym innym wypadku wystąpi obowiązek podatkowy.
No wystąpi, ale w przypadku podpunktu nr. 2 VATu nie płacę a jedynie 3% podatku ryczałtowego od sprzedaży środka trwałego [Art. 12 ust. 1 pkt 5 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym] co wydaje się rozsądniejsze niż darowizna

polecam artykuł

bwr96091 napisał:
Tak, ale to już wkracza w oszustwo podatkowe.

Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą, chyba, że podasz co najmniej dwa wyroki w których US zakwestionował darowiznę.

Pozwolę sobie dołączyć do dyskusji z zapytaniem.
Na dniach wykupuje z leasingu samochód firmowy, chciałbym przekazać go w formie darowizny małżonce. Usłyszałem jednak że aby go sprzedać musi odczekać pół roku- jaka jest alternatywna możliwość by mogła go sprzedać np. w ciągu miesiąca od przekazania darowizny? Płacę 3% podatku od środka trwałego czy jak to wygląda?

Powrót