Wykup mieszkania a problem z męzem

• Autor wątku Autor wątku baba2005
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

baba2005

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam zapytanie związane z wykupem mieszkania spółdzielczego. Problem jest następujący.
Mąż mojej siostry wyprowadził się dobrowolnie z ich mieszkania oraz się wymeldował. Od trzech lat nie utrzymują ze sobą kontaktu. Powodem takiego stanu rzeczy był problem alkoholowy mojego szwagra. Odmówił on leczenia nakazanego przez sąd. Niestety rozwodu ani separacji nie ma
Obecnie siostra chce wykupić mieszkanie od spółdzielni mieszkaniowej której to jest członkiem (szwagier nim nie był). Prawo do lokalu spółdzielczego nabyła przed wstąpieniem w związek małżeński.
Pytanie moje brzmi.
Czy jej mąż będzie miał prawo do tego wykupionego mieszkania. Jeżeli tak to co należy zrobić aby pozbawić go takiego prawa

Skoro ona jest członkiem i wykupi to mieszkanie to własność będzie na nią, oraz w księdze wieczystej będzie figurowała tylko ona. Poza tym on nie mieszka tam ani nie jest zameldowany więc nie ma żadnych praw do tego mieszkania. Wypowiadam sie nie pod względem prawnym tylko pracuje w spółdzielni od jakiegoś czasu i tyle wiem. A najlepiej to można udać sie do spółdzielni do działu członkowskiego i tam Pani wszystko powiedzą. A skoro siostra nie ma separacji ani rozwodu to niech chociaż wystąpi o rozdzielność majątkową to będzie miała spokój z takimi rzeczami i ewentualnymi długami męża.

Faktycznie czysta będzie sytuacja kiedy najpierw będzie rozdzieloność majątkowa a potem wykup.

Czyli trzeba zrobić rozwód albo rozdzielność majątkową a potem kupować mieszkanie.

Powrót