Wykup mieszkania - kiedy lepiej?

• Autor wątku Autor wątku wiola35
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiola35

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
W związku z planowanym wejściem w życie ustawy o podatku od sprzedaży nieruchomości, mamy z mężem problem, kiedy najlepiej wykupić nasze mieszkanie komunalne? Jeżeli wykupimy teraz i poczekamy 5 lat ze sprzedażą, to nie zapłacimy nic. Ale chcielibyśmy jednak mieszkanie jak najszybciej sprzedać. Jeśli wykupimy po Nowym Roku, to jaki podatek zapłacimy? Mieszkanie zostało wycenione na 31.900 PLN, ale należy nam się bonifikata od gminy, więc w rzeczywistości zapłacimy ok. 6000 PLN. Czy nasz dochód po sprzedaży mieszkania to będzie różnica pomiędzy kwotą za którą sprzedamy mieszkanie a rzeczywiście wydaną na nie sumą (czyli tymi 6000), czy od kwoty ze sprzedaży mamy odjąć kwotę wyceny? Oczywiście ta druga sytuacja jest dla nas korzystniejsza, bo podatek byłby minimalny. Proszę o w miarę szybką odpowiedź, bo koniec roku za pasem.

A czy bierzecie pod uwagę obowiązek zwrotu bonifikaty przy sprzedaży mieszkania przed upływem 5 lat od daty nabycia :?:

Sprzedaż mieszkania nabytego do końca tego roku, przed upływem 5 lat od daty nabycia (po 1 stycznia 2007 r.) opodatkowana będzie na zasadach dotychczasowych, tj. 10 % od przychodu ze sprzedaż. Nowela ustawy przewiduje, że przy sprzedaży mieszkania (domu) nabytego po 1 stycznia 2007 r. opodatkowany będzie nie przychód, lecz dochód uzyskany ze sprzedaży, ale w wysokości 19 %.

W obydwu przypadkach przewidziane są zwolnienia:

- w pierwszym, gdy przychód zostanie przeznaczony na kupno innego mieszkania, domu, działki budowlanej a także spłatę kredytu mieszkaniowego;
- w drugim, gdy osoby nie obracają nieruchomościami mieszkalnymi w celach zarobkowych i przynajmniej rok mieszkają w nabytym lokalu.

Dziękuję serdecznie za zainteresowanie moim problemem. Zwrotu bonifikaty nie bierzemy pod uwagę, bo to duże pieniądze, a niemałe już sami włożyliśmy w to mieszkanie. Tak więc jeżeli wykupimy je do końca roku, to musimy bezwzględnie poczekać 5 lat z jego sprzedażą. Ale proszę jeszcze o dokładne przeczytanie mojego postu. Chodzi mi o to od jakiej kwoty tak naprawdę zapłacimy podatek 19%, jeżeli wykupimy po 1.01.2007. Co będzie naszym przychodem, tzn. od ceny jaką uzyskamy co mam odjąć: 13.900 (wyceniona wartość) czy 6000 (tyle mniej więcej zapłacimy gminie za to mieszkanie)? To jest dla mnie kluczowe pytanie. Czy ktoś potrafi na nie odpowiedzieć?

Jeszcze jedno. Gdzie mogę znaleźć pełny tekst tej ustawy wraz z nowelizacją wchodzącą w życie po 1.01.2007? Do tej pory słyszałam, że w tej nowelizacji nie ma przewidzianych żadnych zwolnień i ulg.

[cytat:2muv4j8u]Sprzedaż mieszkania nabytego do końca tego roku, przed upływem 5 lat od daty nabycia (po 1 stycznia 2007 r.) opodatkowana będzie na zasadach dotychczasowych, tj. 10 % od przychodu ze sprzedaż. Nowela ustawy przewiduje, że przy sprzedaży mieszkania (domu) nabytego po 1 stycznia 2007 r. opodatkowany będzie nie przychód, lecz dochód uzyskany ze sprzedaży, ale w wysokości 19 %.

W obydwu przypadkach przewidziane są zwolnienia:

- w pierwszym, gdy przychód zostanie przeznaczony na kupno innego mieszkania, domu, działki budowlanej a także spłatę kredytu mieszkaniowego;
- w drugim, gdy osoby nie obracają nieruchomościami mieszkalnymi w celach zarobkowych i przynajmniej rok mieszkają w nabytym lokalu.
[/cytat:2muv4j8u]

Witam,
jak do tego co zacytowałem powinienem odnieść się ja:

podpisałem z developerem umowe przedwstepną na zakup mieszkania w bluku. Budowa w trakcie, większość transzy już poszła (kredyt na razie podparty ubezpieczeniem pomostowym). Umowa ta podpisana była jeszcze w 2005 roku. Teraz chciałbym dokonać cesji umowy na osobę trzecią (inaczej odsprzedać), i zakupić tańsze mieszkanie, gdzieś dalej od miasta lub zacząć budowę jakiegoś domku. Oczywiście cesja będzie się wiązała z odstępnym, nawet sporym bo powyżej 100tys. PLN. Jaki podatek będę musiał zapłacić od takiej operacji?

pozdr.
kili

Powrót