Wykup mieszkania lokatorskiego na własnośc

• Autor wątku Autor wątku cahuna23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cahuna23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Proszę o informację, rade na temat wykupu mieszkania lokatorskiego od gminy, w którym jestem głównym lokatorem od ponad 30 lat tj. od powstania bloku. Mianowicie gmina proponuje wypup za 10% wartości mieszkania po wycenie przez przedstawiciela gminy. Jest to bardzo kożystna oferta, ale ostanio wyczytałem, że jest w sejmie projekt zmiany prawa spółdzielczego, który z automatu przekaże długoletnim lokatorom mieszkanie na własnośc, a w ten sposób nie bedę musiał wydawa ok 20 tyś. Prosze o informacje czy rzeczywiście jest taki projekt i czy da mi taką mozliwośc.
z góry dziekuję

cahuna23!
O ile się orientuję, projekt w sejmie dotyczy mieszkań spółdzielczych, czyli tych, którymi zawiadują spółdzielnie mieszkaniowe. Jeśli jesteś członkiem spółdzielni warto zaczekać, chociaż ile - nie wiadomo, bo już się odgrazają, że zaskarżą ustawę do Trybunału. A jeśli Twoje mieszkanie jest od gminy, to ta ustawa nic Ci nie daje, bo Ciebie nie dotyczy. Pozdrawiam TZ

Jeśli stać cię na wykup, to najpierw zorientuj się ilu mieszkańców z twojego bloku-klatki podejmie też taką decyzję, bo nie zaciekawie to będzie jeżeli większość nie wykupi mieszkań od gminy.

Powrót