wykup mieszkania lokatorskiego na własność

• Autor wątku Autor wątku IwonaHer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Czy ustawa zmieniająca zasady wykupu mieszkań spółdzielczych wejdzie w życie ?

• tak

Głosów: 0 0,0%
  • nie

Głosów: 0 0,0%

• Łącznie głosujących
    0
I

IwonaHer

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Pod koniec ubiegłego roku podpisałam ze spółdzielnią mieszkaniową umowę o przekształcenie lokatorskiego prawa do lokalu mieszkalnego na własnościowe. Została dokonana wycena mieszkania i ustalona wartość wykupu, która została rozłożona na 60 miesięcznych rat. Aktualnie opłaciłam 2 raty. Jednak z początkiem 2007 r. w mediach pojawiły się informacje o projekcie ustawy zmieniącej zasady wykupu mieszkań. Coraz głośniej o tym, że mieszkania lokatorskie będzie można wykupić za naprawdę niewielkie pieniądze. Proszę o poradę, co w takiej sytuacji powinnam zrobić ? Czy dalej spłacać raty za mieszkanie i czekać aż ustawa wejdzie w życie ? Czy też wycofać się z umowy (nie wiem czy wogóle taka możliwość istnieje) ? Czy projekt ustawy przewiduje równiż przypadki osób, które są w trakcie wykupu ?

Problem dotyczy nie tylko Ciebie. Jestem w podobnej sytuacji ( i tysiące osób). Ja przekształciłam , wpłaciłam i jestem juz włascicielem. Z niepokojem obserwuję co dzieje się na ten temat. Mam nadzieję ( jestem pewna) , że państwo nie zostawi tak osób , ktore wpłaciły duże pieniądze tylko dlatego, że tak życzyła sobie spółdzielnia. Czytałam artykuł, w którym była informacja, że bank dawno juz umorzył kredyt zaciągnięty przez spłółdzielnie na budowe domów spółdzielczych. Mimo to, one wciąz pobierały spłaty od lokatorów. Myslę, że ta sprawa trafi do Trybunału albo Rzcznika.
Pozdrawiam.
EZ

Powrót